‘Zure truc’ maakt ook menselijke stamcellen

Menselijke STAP-cellen (?)

Menselijke stamcellen (?) (foto: Charles Vacanti & Koji Kojima, Harvard-universiteit)

Dat is razendsnel. Nog maar net is het grote nieuws rondgegaan dat cellen in een zure omgeving transfor-meren in stamcellen of er is al weer nieuws. Dat grote nieuws sloeg op de geslaagde transformatie van huidcellen van muizen. Nu zou de truc ook met mensencellen zijn uitgehaald door  Charles Vacanti van de Harvard-universiteit.Vacanti zou naar eigen zeggen fibroblastcellen, die onderdeel uitmaken van het bindweefsel, hebben getest in diverse stressomgevingen (“stress” voor de cellen) in een poging ze te transformeren in stamcellen, zo meldt het weekblad New Scientist. Na ongeveer een week zou de transformatie naar STAP-cellen ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Avanti wilde niet vertellen wel ‘stress’factoren hij heeft gebruikt. De onderzoekers zijn nu bezig te bekijken hoe stamcelachtig de getransformeerde cellen zijn. Avanti is voorzichtig met zijn uitspraken, maar kon kennelijk niet langer wachten het nog niet deugdelijk getoetste resultaat te melden.

De simpele STAP-methode zou een aantal problemen oplossen die wetenschappers nu nog ontmoeten bij het maken van stamcellen. Ook zou het klonen (dus ook van mensen) een stuk simpeler worden.
Nagekomen: In augustus 2014 nam Avanti ontslag van Harvard. Hij zou een sabatsjaar nemen, maar waarschijnlijker is dat hij, na het afschieten van de STAP-methode, nergens meer aan de bak komt.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.