Blokkeren genschakelaars in DNA werkzaam tegen kanker (?)

Jussi Taipale, kankeronderzoek met genschakelaars

Onderzoeker Jussi Taipale (afb: Karolinska-instituut)

Ik heb het hier al vaker gezegd dat ik steeds wantrouwender word tegenover berichten die wéér een nieuwe aanpak van kanker beloven. Dit is er ook zo een. De afzender, het Karolinska-instituut in Zweden, heeft echter een solide naam, dus geef ik het nieuws maar door. Het bleek de onderzoekers van dat instituut dat als ze bij muizen bepaalde zones in het DNA weghaalden/blokkeerden die de genactiviteiten sturen de muisjes minder vatbaar waren voor tumorvorming, terwijl de normale celgroei daar geen last van had.
Mensen hebben zo’n 20 000 genen, maar die nemen slechts 2% van dat hele lange DNA-molecuul in beslag. Wat ons elk apart maakt zou in die andere 98% zitten. Daar bevinden zich, onder meer, de genschakelaars of ‘genregelzones’ (in het Engels enhancers genoemd), die de genactiviteit regelen. De variatie in dit gebied is van groot belang voor de ‘vatbaarheid’ voor ziektes (ook kanker; de onderzoekers hebben zo hun methodes om muisjes kanker aan te smeren).
De onderzoekers hadden het gemunt op een grote genregelzone die in verband wordt gebracht met diverse soorten kanker zoals prostaat-, borst-, darmkanker, leukemie (bloedkanker) en myeloom (bloedcelkanker). De variatie in dit DNA-deel is van veel meer belang als risicofactor op kanker dan mutaties in bekende ‘kankergenen’. Het is nog duister waarom kankercellen deze genschakelaars gebruiken en of die enige functie hebben in normale, gezonde cellen. Zoals hier vaker gesteld weten we nog maar erg weinig van onze genetica en omgeving.

Uitschakelen

De onderzoekers schakelden de genschakelaars uit door simpelweg een stuk uit het muizengenoom te verwijderen. Die verwijdering had geen gevolg voor de normale ontwikkeling en groei van de muisjes. Die verwijdering verlaagde ook de activiteit van het naburige ‘kankergen’ Myc, maar de muizen bleven gezond en normaal. Ze bleken echter beter bestand tegen tumorvorming in borst en darmen dan muisjes met de genregelzone nog intact.
De onderzoekers leiden daar uit af dat normale cellen kunnen functioneren en delen zonder dat regelstuk in het DNA, dat nodig is/schijnt te zijn voor de groei van kankercellen. Daar zou een behandelingsmethode uit kunnen voortvloeien, denken ze.
“Het blijkt dat de groei in normale en in kankercellen gestuurd worden door verschillende genschakelaars. Dat betekent dat we die voor de groei van kankercellen zouden kunnen uitschakelen, zonder dat dat nadelige effecten heeft voor normale cellen. Die kennis zou kunnen leiden tot kankerbehandelingen met veel minder kwalijke bijeffecten dan de huidige; as)”, zegt onderzoeker Jussi Taipale van het Karalinska-instituut.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.