Na 22 maanden lijkt de strijd tegen het ebolavirus in Congo nu gestreden. De tweede golf van de uitbraak in het chaotische Congo zou zijn overwonnen door een, kennelijk succesvol, vaccin.
Verleden week donderdag heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de strijd tegen het virus voor beëindigd verklaard nadat er 42 dagen achter elkaar geen nieuwe gevallen waren geconstateerd. De ebolaepidemie begon in augustus 2018 in de Congolese provincie Noord-Kivu. Zo’n 3 470 mensen zijn met het virus besmet geraakt, waarvan 2 287 zijn overleden.
Het is voor het eerst dat er tegen dit virus een vaccin is ingezet met steun van de WHO. Er zou op grote schaal zijn ingeënt en de besmetten werden gevolgd. Dat zou het aantal gevallen beperkt hebben gehouden.
In die 22 maanden zouden zo’n 230 000 mensen getest zijn op het virus. Zo’n 300 000 mensen zijn gevaccineerd met rVSV-ZEBOV-GP. Dat vaccin is ontwikkeld door Canadezen en door Merck op de markt gebracht. Dat vaccin bevat een vesiculair stomatitisvirus (vsv) rhabdovirus dat genetisch zo is veranderd dat het net als het zairese ebolavirus (zebov) stekels glycoeiwitten krijgt opgeplakt (zie afb.). Een dosis is genoeg om het eigen afweersysteem aan het werk te zetten. Da vaccin zou uiterst effectief zijn tegen de Congolese vorm van het ebolavirus (Zaïre was een tijdje de naam van Congo).
Bron: Futura-Sciences