Eeneiige tweelingen zouden genetisch identiek zijn, is altijd gedacht, maar volgens Michael Krawczak van de universiteit van Kiel zou er toch een verschil moeten zijn, zij het miniem. Onderzoek van het Duitse bedrijf Eurofin Genomics heeft uitgewezen dat in 83% van de gevallen er tenminste een verschil in het erfgoed is, dat ook wordt doorgegeven aan zijn/haar nageslacht en in die gevallen zou dus, in principe de juiste dader of vader (moeder mag ook) kunnen worden aangewezen.
“De aanleiding voor het gedachtenexperiment vorig jaar was een geding over vaderschap, waarbij de vader een van een eeneiige tweeling was”, zegt Krawczak. “Die kwestie kon niet met natuurwetenschappelijke methoden worden beslist. De zeldzame verschillen ontstaan in de baarmoeder als beide foetussen zich onafhankelijk ontwikkelen. Dat gebeurt als het embryo uit 16 tot 150 cellen bestaat.” Krawczak is natuurlijk blij dat zijn voorspelling is uitgekomen.
Bij normale vaderschapstests wordt maar een deel van het erfgoed vergeleken. Als er eeneiige tweelingen in het geding zijn, zal het hele DNA-molecuul moeten worden ‘doorgespit’. Die verschillen werden niet alleen in spermamonsters maar ook in wangslijmmonsters aangetroffen. Het hele onderzoek heeft zo’n zes weken in beslag genomen, waarvan drie voor het ‘lezen’ van de DNA-volgorde, maar de kosten waren niet gering. Dan praten we over getallen met vijf, zes nullen. Dat is geen geintje meer.
Bron: Der Spiegel