Patiënten met een ernstige hartaandoening hebben eigenlijk alleen maar uitzicht op harttransplantatie of stamceltherapie. Volgens een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv (Isr) zou een stamceltherapie bij deze patiënten wel eens slecht kunnen uitpakken. De huidige aanpak moet worden veranderd, vinden de onderzoekers op basis van hun onderzoeksresultaten.
De onderzoekers onder aanvoering van Jonathan Leor bekeken de huidige praktijk om eigen stamcellen te gebruiken om beschadigd hartweefsel te repareren. “In afwijking van populaire opvattingen dragen weefselstamcellen van zieke harten niet bij aan de heling. We ontdekten ook dat deze cellen worden aangetast door een ontstoken omgeving en zelf aangetast raken. Die aangetaste stamcellen zouden de schade wel eens erger kunnen maken.”
Volwassen stamcellen bevorderen de aanmaak van bloedvaten en hartspierweefsel. Voor veel hartpatiënten is stamceltherapie hun laatste hoop. Leor: “Die stamcellen kunnen echter net als medicijnen averechts werken. Onze conclusie is dat je stamcellen van gezonde donoren zou moeten gebruiken of dat je de eigen stamcellen genetisch beter onderhanden neemt.”
Afweersysteem
Uit onderzoek bij muizen met een hartaandoening ontdekten de onderzoekers een moleculaire ‘route’ die betrokken is bij de wisselwerking tussen de stamcellen en het afweersysteem. De resultaten van dat onderzoek zouden kunnen helpen bij het ‘opkalefateren’ van de hartstamcellen van de patiënt voor diens/dier eigen genezing. Leor: “We hebben aangetoond dat het verwijderen van een gen dat verantwoordelijk is voor die route de hartstamcellen hun oorspronkelijke, helende functie weer terugkrijgen.”
“We moeten de therapie veranderen zoals die nu toegepast wordt. We moeten alleen hartstamcellen van gezonde donoren gebruiken of de eigen hartstamcellen van de patiënt genetisch bewerken.” De onderzoekers zijn nu bezig om uit te proberen of de genbewerkingstechniek CRISPR bruikbaar is voor hun doeleinden. “We hopen dat de genetisch bewerkte stamcellen ongevoelig zullen zijn voor de negatieve effecten van het afweersysteem.”
Bron: EurekAlert