Creatief met klittenband

hartweefsel gegroeid op klittenband

Met behulp van biologisch afbreekbaar klittenband zijn stukjes hartweefsel te kweken en wellicht in de toekomst hele organen (afb: eye of science/SPL)

Je hoeft als onderzoeker niet van die heel ingewikkelde dingen te doen om een stukje in een krant (of op een blog) te krijgen. Wees creatief met klittenband. Onderzoekers zijn er in geslaagd met de haken en ogen van klittenband een meerlaags pompend stukje hartweefsel te bouwen, dat, bijvoorbeeld, gebruikt kan worden voor de reparatie van beschadigd hartweefsel (is het idee).

Nadat de hartcellen van ratten vier dagen de tijd hadden gekregen op klittenband te groeien, ontstond een pompend plakje hartweefsel. Je kunt het plakje hart laag voor laag opbouwen. Het klittenband verdwijnt gaandeweg. Daarmee zou schade aan het hart als gevolg van een hartaanval kunnen worden gerepareerd, bijvoorbeeld. “Elk geval is voor de chirurg een geval op zich”, zegt onderzoeker Miles Montgomery van de universiteit van Toronto (Canada). “Je kunt het ter plekke construeren.” De onderzoekers willen toestemming krijgen om de techniek ook op menselijk weefsel en uiteindelijk op mensen toe te passen. De uiteindelijke test is natuurlijk hoe de techniek zich in de praktijk houdt. Werkt die om harten of bloedvaten te repareren? De techniek zou in principe geschikt zijn om ook ingewikkelder weefsels te maken, zoals organen. “Als je hebt bewezen dat je dat met behoorlijk lastig materiaal als hartweefsel kan doen, dan moet er meer mogelijk zijn”, zegt Montgomery.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.