Ik vrees dat ik het bericht gemist heb, maar een paar maanden geleden lieten Chinese onderzoekers in Nature weten de oorzaak van veroudering gevonden te hebben. Nu hebben 28 onderzoekers uit 9 landen dat verhaal onderuitgeschoffeld: we weten nog steeds niet waardoor we verouderen. Nu moet worden uitgezocht wat de Chinezen wel ontdekt hebben.
Het Chinese onderzoek baarde wereldwijd opzien. De onderzoekers hadden met een simpele meting bij wormpjes van een paar dagen kunnen voorspellen hoe oud ze zouden worden. Daartoe hadden ze de wormpjes voorzien van een fluorescerende kleurstof (cpYFP). Die kleurstof was ingebracht in de mitochondriën van de cellen, de energieleveranciers in de cellen. Veel biologen denken dat daar ook de biologische klok huist die het verouderingsproces drijft. De oorzaak van veroudering zouden reactieve moleculen zijn, zogeheten radicalen, die bij de energieopwekking zouden vrijkomen. Die radicalen richten schade aan in de cel. De cel kan steeds minder en sterft uiteindelijk.
Die theorie is veertig jaar oud, maar tot nu toe heeft nog niemand de relatie tussen de mitochondriën-activiteit, het ontstaan van vrije radicalen en veroudering kunnen aantonen. Dat scheen En-Zhi Shen en zijn medeonderzoekers te zijn gelukt. Ze gebruikten cpYFP als indicator voor vrije radicalen. En inderdaad, het leek er op dat hoe meer de kleurstof bij de jonge wormpjes oplichtte (hoe meer vrije radicalen er, dus, waren gevormd), hoe eerder het wormpje stierf.
Het internationale team heeft het onderzoeksresultaat echter naar de prullenmand verwezen. De kleurstof meet geen vrije radicalen. Daar gaat je onderzoek. Wat cpYFP wel aangeeft zijn de veranderingen in de zuurgraad (pH). Markus Schwarzländer van de universiteit van Bonn, een van de 28, stelt dat cpYFP ongeschikt is voor dit doel. Blijft dus de vraag wat de relatie is tussen het oplichten van de kleurstof en de leeftijd van de wormpjes. “We kunnen er ons nu op richten om de werkelijke betekenis te achterhalen.”
Bron: Alpha Galileo