Met CRISPR genen verwijderd uit levercellen apen

CholesterolHeb je er last van ruk hem dan uit, zou je kunnen zien als een adequate geneeswijze. Heb je een te hoog LDL-cholesterol– of triglyceridegehalte dan kun je last van je hart krijgen. Die stoffen worden in de lever aangemaakt als ‘afschrift’ van, achtereenvolgens, de genen PCSK9 en ANGPTL3. Het CRISPR-gereedschap voor de ‘amputatie’ werd toegediend in beschermende vetbolletjes. Dat scheen bij alle apen gelukt te zijn. Die genen werden ‘uitgerukt’. Die krijgen geen last meer van hartziektes?
Mensen hebben die genen ook. Dus? Overigens moet nog wel afgewacht worden of ik er bij de apen ook niet andere DNA-materiaal is verdwenen of omgewisseld. De CRISPR-methode stelt de onderzoekers nogal eens voor verrassingen. Het blijkt dat mensen die mutaties aan die twee genen hebben geen hartziektes meer krijgen.
De proef werd gedaan onder aanvoering van Sekar Kathiresan van het bedrijf Verve Therapeutics. Bij de dertien behandelde apen daalde het peil van LDL-cholesterol binnen twee weken met 59%. Het triglyceridepeil daalde met 64%.

Als onnozelaar denk ik toch altijd: die stoffen hebben toch een functie in het lichaam? Kun je die genen gewoon maar onklaar maken? Alle levercellen van de apen zouden zijn ontdaan van de genen PCSK9 en ANGPTL3. Er zouden zich vooralsnog geen onvoorziene DNA-bewerkingen hebben voorgedaan. (daar moet je wel het hele DNA voor doorzoeken).

MIT en Harvard

Kathiresan begon zijn onderzoek aan Broad-instituut en het algemeen ziekenhuis van Massachiusetts (verbonden aan MIT en de Havarduniversiteit). Hij en collega’s vonden een aantal genen die de kans op een hartziekte vergroten en een achttal genen die, gemuteerd, de kans op hartziektes verkleinen.

Volgens Kathiresan is het de eerste keer dat primaten met CRISPR zijn behandeld voor een zeer algemeen voorkomende aandoening. Hij hoopt binnen een paar jaar mensen te kunnen behandelen die een hartaanval hebben gehad en nog steeds een te hoog cholesterolgehalte hebben om hun verdere hartellende te besparen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.