Vijf kinderen hebben hebben nieuwe oren gekregen die zijn opgebouwd uit hun eigen cellen. De techniek was overeenkomstige die welke ooit in de jaren 90 gebruikt werd om een muis een oor aan te naaien, tot verontwaardiging van veel mensen. Het is mij niet duidelijk waar dat gebeurd is. De patiëntjes lijken uit Azië te komen. New Scientist, waar ik dit artikel uithaal, hanteert tegenwoordig ook een tolmuur.
Amerikanen noemen zoiets dan snel ‘opwindend’ en dat doet Tessa Hadlock van de oog- en oorkliniek in Boston (VS) dan ook. “Er is hiermee aangetoond dat het mogelijk is oren nagenoeg helemaal weer te herstellen.”
De vijf kinderen waren geboren met een onderontwikkeld oor. Dat is problematisch omdat je daardoor slechter geluid opvangt. Daarnaast, merkt Hadlock op, kan zo’n kind geen normale bril dragen en zijn ze vaak het mikpunt van pesterijen. Normaal worden die patiëntjes behandeld daar een kunstmatige oor te implanteren of door een oor te ‘bouwen’ van kraakbeen van de patiënten zelf, maar beide ‘oplossingen’ zouden niet voldoen. Met de nieuwe aanpak ziet het oor er na twee-enhalf jaar bijna net echt uit.
Bron: New Scientist