Kunstmatige virussen lijken een middel om het afweersysteem aan te zetten om kankercellen aan te pakken. Hoe succesvol dat middel is kan ik niet uit het artikel halen (maar misschien kijk ik met mijn neus).
De onderzoekers van de universiteiten van Bazel en Genève (beide in Zwi) ontwierpen en maakten virussen die het afweersysteem aanzetten om dodercellen op pad te sturen. Een belangrijk probleem bij het bestrijden van kanker is dat die woekerziekte diverse manieren heeft gevonden om het afweersysteem buiten werking te stellen. Virussen zijn voor het afweersysteem ook te bestrijden fenomenen.
Immuuntherapie is er op gericht om het eigen afweersysteem weer aan het werk te zetten tegen de ontspoorde eigen cellen. Vooralsnog is dat nog geen doorslaand succes. Er gebeurt vaak wel wat, maar de kanker verdwijnt vaak niet helemaal. Buitendien moet je voorzichtig zijn met het al te driftig stimuleren van het afweersysteem, omdat het middel dan wel eens erger zou kunnen zijn dan de kwaal.
LCV
Helemaal zelfbedacht waren die kunstmatige virussen niet. De onderzoekers baseerden zich op het lymfocytischechoriomeningitisvirus (LCMV), een virus dat bij mensen hersenvliesontsteking kan veroorzaken, maar waar ook knaagdieren vatbaar voor zijn. Die laatste zoogdieren hebben er vaak weinig last van, maar muizen vertoonden wel de afweerreacties bij besmetting met LCMV. Het virusgenoom werd omgebouwd zodat het codeerde voor eiwitten die normaal gesproken alleen in kankercellen voorkomen zoals interleukine-33. Daardoor herkenden de afweercellen van de muis die kankereiwitten als gevaarlijk (en dus te bestrijden).
Het afweersysteem van de muizen reageerde op de virusbesmetting met de aanmaak van een krachtig leger van cytotoxische T-cellen (dodercellen), die hun te doden vijanden herkenden aan de specifieke kankereiwitten en die inderdaad ook doodden. Ik kan nergens in het artikel vinden of de muisjes ook daadwerkelijk helemaal verlost werden van hun kankercellen. De methode is wel meteen geoctrooieerd door de universiteit van Genève.
Bron: Science Daily