Kind van drie ouders geboren

Baby van drie ouders met arts John Zang

John Zang met de boreling (afb: New Scientist)

Naar nu bekend is gemaakt is op 6 april in Mexico een zuigeling geboren met DNA van drie verschillende ouders. Het DNA in de kern is afkomstig, zoals gewoonlijk van de vader en de moeder, maar het mitochondriale DNA is afkomstig van een derde ‘donor’. In sommige gevallen zijn mutaties in het mitochondriale DNA, dat overgedragen wordt van moeder op kind, verantwoordelijk voor ernstige ziektes. Vandaar dat is gekozen voor een drieouderkind met gezond motochondriaal DNA van een derde. De methode is niet onomstreden. Het kind is gezond.

Mitochondriën worden wel de krachtcentrales van de cel genoemd. Ze hebben een eigen kleine DNA-molecuul met 37 genen. Fouten in die genen kunnen leiden tot ernstige ziektes zoals de ziekte van Leigh.
Het Jordaanse echtpaar kreeg in 2005 een kind dat overleed toen het zes was. Een tweede kind werd niet ouder dan acht maanden. Tests bij de moeder, die in goede gezondheid verkeerde, toonde aan dat een kwart van de motochondriën gemuteerde genen bevatten die leiden tot de ziekte van Leigh. Amerikaanse vruchtbaarheidsspecialisten hebben contact met de ouders gezocht met het voorstel voor een ‘drieoudergeboorte’ waarbij het mitochondriale DNA van de moeder wordt vervangen door gezond mitochondriaal DNA van een derde.
De artsen onder aanvoering van John Zang van een vruchtbaarheidscentrum in New York konden de operatie niet in Amerika uitvoeren omdat die daar niet is toegestaan. Alleen in Groot-Brittannië is sedert 2015 mitochondriëntransplantatie geoorloofd.

Transplantatie

Voor die transplantatie wordt de kern van de moederlijk eicel in een eicel van de donor geplaatst, die ontdaan is van zijn kern. Vervolgens wordt de eicel van twee moeders kunstmatig bevrucht met het zaad van de vader. Daar ontstonden vijf embryo’s uit. Een ontwikkelde zich normaal en is vervolgens in de baarmoeder geïmplanteerd.

De artsen zullen hun relaas vertellen tijdens een congres van de Amerikaanse vereniging voor reproductieve geneeskunde in de Mormonenhoofdstad Salt Lake City. Het mitochondriale DNA van de baby, een jongen, is getest: minder dan 1% bevatten mutaties.
De baby wordt gepresenteerd als eerste kind van drie ouders, maar al in de jaren 90 hebben artsen technieken gebruikt om eicellen te voorzien van het cytoplasma van donorcellen. Daarbij worden de mitochondriën niet vervangen maar komt er een twee stel mitochondrién bij. Die methode leverde echter genetische problemen bij deze ‘drieouderkinderen’ op en wordt niet meer toegepast.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.