Kan algenorganel helpen kooldioxide uit de lucht te halen?

Chlamydomonas reinhardtii

Een microscoopopname van Chlamydomonas reinhardtii (afb: He et.al.)

Algen hebben hebben een speciaal cellichaampje, de pyrenoïde, waarmee die organismen koolstofdioxide omzetten in suikers. Onderzoekers van de Princeton-universiteit in de VS hebben nu uitgevogeld hoe die organellen dat doen. Ze denken dat het inbouwen van die organellen in planten de oogst zou kunnen opvijzelen, maar zou het ook geen zoden aan de dijk zetten om algen te gebruiken kooldioxide uit de lucht te laten halen terwijl ze meteen ook iets nuttigs produceren (denk ik dan)?
De meeste organismen kunnen dat niet: zonne-energie gebruiken om uit kooldioxide en water. Planten, algen en sommige bacteriën kunnen dat. Dat proces heet fotosynthese. De rest van het leven teert op dat vermogen van planten en algen. Het aandeel van algen daarin is aanzienlijk: een derde.
Rubisco is een eiwitcomplex dat bij dat proces een belangrijke rol speelt. Dat bestaat uit acht identieke, kleine, subeenheden en acht identieke grote. De activiteit van rubisco, en daarmee de groei, wordt gestuurd door de kooldioxideconcentratie.
In water komt vrij koolstofdioxide weinig voor. Om daar een mouw aan te passen ontwikkelde de Chlamydomonas reinhardtii-algen een speciale organel, die pyrenoïde, om geconcentreerde kooldioxide aan rubisco aan te leveren. Bijna alle algen hebben zo’n organel.

Landplanten

Dat is natuurlijk allemaal aardig, maar waar het mij om gaat is het idee van de onderzoekers om dat organel in landplanten en met name voedingsgewassen te ‘stoppen’ om de opbrengst daarvan te verhogen. Landplanten hebben niet zo’n concentratiesysteem. Bij uitbreiding zou je natuurlijk kunnen stellen dat zo’n pyrenoïde ook een ‘wapen’ in de strijd tegen aardopwarming zou kunnen zijn terwijl we, die algen dan, voor ons nuttige dingen laten produceren of is dat een heel gek idee?

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.