Synthetische moleculen sturen celdifferentiëring

PIP-S2, stuurt celdifferentiëring

PIP-S2, het synthetische molecuul dat stamcellen stuurt (afb: univ van Kyoto)

Onderzoekers van de universiteit van Kyoto (Jap) en medeonderzoekers hebben een molecuul gesynthetiseerd, PIP-S2 gedoopt, dat de celdifferentiëring kan sturen. Het molecuul bindt zich aan een stuk DNA dat een rol speelt in de differentiëring van (pluripotente) stamcellen. Die werden daarmee omgezet in voorlopers van hartspiercellen.

Als PIP-S2 aan het DNA bindt, dan voorkomt het dat het eiwit SOX2 op dezelfde plaats bindt. SOX2 is overvloedig aanwezig in pluripotente stamcellen, stamcellen die ’teruggeprogrammeerd’ zijn uit rijpe lichaamscellen zoals huid- of vetcellen. Het eiwit zorgt ervoor dat die stamcellen in de pluripotente (is veelkunnende) staat blijven. Als PIP-S2 dat verijdelt dan differentieert de stamcel zich tot een van lichaamscellen (een mens heeft zo’n 200 verschillende celtypen).
In de proefnemingen voegden de onderzoekers na het synthetische molecuul een remmend signaalmolecuul toe, dat in ‘normale doen’ stamcellen aanzet tot de vorming van hartspiercellen. Na twaalf dagen ontstonden er inderdaad hartspiercellen.
“Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een synthetisch molecuul dat aan DNA bindt de differentiëring van pluripotente stamcellen heeft gestuurd”, stelt onderzoeker Hiroshi Sugiyama van de universiteit van Kyoto. De onderzoekers denken dat deze aanpak geschikt is om ook andere celtypen te ontwikkelen uit (pluripotente) stamcellen,

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.