Cellen met een ingebouwd ‘antitumorcircuit’

Kan ingebouwde HIF-1-remmer kanker stoppen?

Links cellen met hoge concentratie HIF-1 (rood) in zuurstofarme omgeving, rechts cellen met doxyxycline-gen (afb: univ.v.Southampton)

Onderzoekers van de universiteit van Southampton schijnen menselijke cellen voorzien te hebben van een mechanisme, waardoor de cel sterft als die zich ontwikkelt tot kankercel. Normaal gedijen kankercellen uitstekend in een omgeving met weinig zuurstof, maar deze bewerkte cellen kunnen een molecuul produceren, doxyxycline, dat dat overlevingsvermogen teniet doet.

Als kankergezwellen zich ontwikkelen dan souperen ze razendsnel de zuurstof op die in de omgevende  bloedvaten zit. Dat betekent dat de kankercellen zich moeten aanpassen aan een omgeving met weinig zuurstof. Daartoe maken kankercellen meer van het eiwit HIF1 aan, dat zorgt voor verandering in, onder meer, de stofwisseling en dat een seintje geeft dat er meer bloedvaten moeten worden aangemaakt als er weinig zuurstof is. Het lijkt er op dat kankercellen dat eiwit inzetten voor hun breideloze groei en vermeerdering.

“In een poging beter te begrijpen hoe HIF1 werkt en om de mogelijkheden te demonstreren dit eiwit te remmen in een kankerbehandeling, hebben we een menselijk cel gemaakt met een extra genetisch circuit. Dat produceert in een zuurstofarme omgeving een eiwit dat HIF1 remt”, zegt onderzoeker Ali Tavassoli. Dat bleek inderdaad te werken.
Tavassoli: “In breder verband gezien hebben we cellen gemaakt die de mogelijkheid hebben om terug te vechten.” Dat zou je ook op andere fronten kunnen doen zodat die methode ook bij andere ziektes dan kanker zou kunnen worden ingezet. Het gaat er dan om eiwitten te produceren op het moment dat de cel of de omgeving verandert.

Gencircuit

Voor het goede begrip, dat ‘gencircuit’ wordt ingebouwd in het DNA van menselijke cellen. De volgende stap is te laten zien dat dat ook in een tumor werkt. Tvassoli: “Met dit molecuul ontdekken we hopelijk meer over de rol van HIF1 bij kanker. Dat zal ons ook leren of het remmen van HIF1 alleen genoeg is om kanker te blokkeren. Een ander interessant aspect is of het inbrengen van zo’n circuit ook werkt bij het aanmaken van stoffen in reactie op ziektesignalen.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.