Duitse stamcelonderzoeker in de beklaagdenbank

Bodo-Eckehard Strauer in gelukkiger tijden (2007)

Bodo-Eckehard Strauer in gelukkiger tijden (2007)

De universiteit van Düsseldorf is een een onderzoek begonnen tegen de Duitse stamcelonderzoeker Bodo-Eckehard Strauer wegens vermoedelijke malversaties met onderzoeksgegevens. Strauer had opzien gebaard met de inzet van volwassen stamcellen voor het repareren van het hart van infarctpatiënten. Stauer zelf, inmiddels gepensioneerd, ontkent gesjoemeld te hebben met onderzoeksgegevens. Al langer waren er twijfels over de onderzoeksresultaten van deze hartspecialist. Pas in december 2012 was hem fraude voor de voeten geworpen en maart vorig jaar ging het openbaar ministerie zich met de zaak bezighouden. Vooralsnog heeft dat justitieel onderzoek nog niets opgeleverd.
Vorig jaar zomer hebben Britse onderzoekers een lange lijst vermoedelijke fouten en ongerijmdheden in Strauers artikelen gepubliceerd in het blad Cardiology. Inmiddels zijn 537 patiëntendossiers uit Sauers onderzoek geschrapt vanwege vermoedens van fraude.

De laatste jaren zijn regelmatig bij het onderzoek aan stamcellen frauduleuze praktijken aan het licht gekomen. Hwang Woo-Suk, de Zuid-Koreaanse stamcelonderzoeker, bleek geknoeid te hebben. En onlangs kwamen onderzoeksresultaten aan het Japanse Riken-instituut van stamcelonderzoekster Haruko Obokata onder verdenking te staan. Dat heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat stamcelonderzoek wereldwijd razend populair is, dan dat stamcelonderzoekers meer dan andere wetenschappers geneigd zouden zijn tot fraude.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.