Kankerpatiënten met stamceltransplantatie hiv-vrij (?)

Onderzoekster Anne(marie) Wensing van het UMC over hiv, kanker en stamceltherapie

Onderzoekster Anne(marie) Wensing van het UMC

Een stamceltransplantatie bij twee hiv-patiënten die ook kanker hadden zou er toe geleid hebben dat er geen spoor in het bloed meer is terug te vinden van het virus. Dat heeft onderzoekster Anne(marie) Wensing van het UMC in Utrecht onlangs op de internationale aidsconferentie in Durban bekendgemaakt. Hoe het met de kanker gesteld is vertelt het verhaal niet. Ook is mij niet duidelijk wat de stamcelbehandeling als doel had. 

Hiv is met de huidige behandeling, één of enkele pillen per dag, levenslang te onderdrukken. Via gewoon bloedonderzoek is dan vaak geen hiv in het bloed meer aantoonbaar, maar via heel gevoelig bloedonderzoek wel. Bij de twee patiënten die een stamceltransplantatie hebben gehad, is echter ook via heel gevoelig bloedonderzoek geen hiv aantoonbaar. Wensing: “Een speld in een hooiberg vinden is een hele klus, maar het is een nog veel grotere uitdaging om aan te tonen dat er géén speld in een hooiberg is. Wanneer weet je honderd procent zeker dat er geen hiv-virus meer in het lichaam zit?”
De volgende stap is dan de patiënten te vragen de hiv-behandeling te staken. Wensing: “Stoppen met de hiv-behandeling is heftig als iemand kort na een stamceltransplantatie nog een fragiele gezondheid heeft.” In 2013 waren er twee hiv-patienten uit Boston waarbij na een stamceltransplantatie geen hiv aantoonbaar was. Toen zij stopten met het gebruik van hiv-medicijnen, bleek men toch nog hiv te hebben. Vanwege die ervaring is bij de twee Europese patiënten nu veel intensiever gezocht naar sporen van hiv.

Er is tot nu toe één mens ter wereld genezen van hiv. Die patiënt had niet alleen hiv, maar ook leukemie. Na zware kuren chemotherapie en bestraling onderging hij een stamceltransplantatie. Sindsdien gebruikt hij geen hiv-medicijnen meer én blijft hiv in zijn bloed onvindbaar. Door die genezing zijn organisaties veel meer tijd en geld gaan besteden aan onderzoeken naar hiv-genezing.
Onderzoekers weten nog niet precies welk onderdeel van de behandeling de doorslag heeft gegeven bij de genezing. Wensing: “We hebben nu vooral behoefte aan diepgaand onderzoek. Dat levert hopelijk nieuwe inzichten op hoe dingen in elkaar steken. Aan dat soort onderzoeken heeft een patiënt op de korte termijn nog niet veel, maar alleen met meer kennis komen we vooruit.”

Bron: UMC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.