Biosuikers uit het heelal

Biosuikers ui het heelal

Voor het eerst biosuikers op meteorieten aangetroffen (afb: Tohoku-universiteit)

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meteorieten biosuikers bevatten zoals ribose, een bouwsteen van RNA. Dat zou de eerste keer zijn dat dergelijke stoffen op heelalbrokken zijn aangetoond.
De onderzoekers uit Japan en de VS ontdekten ook dat de biomoleculen een bepaalde koolstofisotoopsamenstelling hadden die afwijkt van die op onze planeet. De biosuikers komen kennelo-ijk uit een ander deel van het heelal. Mogelijk zouden die stoffen al zijn gevormd in het beginstadium van het zonnestelsel.
De onderzoekers bekeken drie meteorieten. In twee daarvan troffen ze de suikers aan. Aantonen van suiker in meteorieten schijnt een lastig karwei te zijn. “In de laatste jaren hebben we een techniek ontwikkeld om monsters op suiker te onderzoeken”, zegt Yoshihiro Furukawa van de Tohoku-universiteit.

Al eerder zijn er in brokstukken uit het heelal aminozuren nucleobasen gevonden, die we ook in ons lijf hebben. Er zouden ook suikers moeten zijn geweest waren wetenschappers van mening, maar er waren tot nu toe alleen suikerachtige stoffen gevonden als suikerzuren en suikeralcoholen naast een erg simpele suiker als dihydroxyaceton, die niet van wezenlijk belang zijn voor leven.

Prebiotische aarde

Wetenschappers houden het voor mogelijk dat op de prebiotische aarde (de aarde voordat er leven was) biosuikers zoals ribose zijn ontstaan. Daar is overigens geen geologisch bewijs van gevonden. Ook is het nog steeds speculeren over welke en hoeveel (bio)suikers kunnen zijn gevormd op de prebiotische aarde.
Met de vondst uit het buitenaardse wordt de theorie geloofwaardiger dat stoffen uit het heelal een bijdrage geleverd hebben aan het ontstaan van leven op aarde, met name dat van RNA.
De volgende stap voor de onderzoekers is de optische activiteit van de suikers in meer meteorieten te meten, om uit te zoeken hoeveel suikers er uit de ruimte kwamen en hoe die de monochiraliteit hebben beïnvloed. Biosuikers zijn, als ik me niet vergis, alle rechtsdraaiend, essentiële aminozuren in ons lijf linksdraaiend.
De onderzoekers hebben van de NASA nog meer meteorieten gekregen, dus kunnen voorlopig vooruit.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.