DNA-bewerking maakt biggen resistent tegen PRRS-virus

Arme biggetjesDoor bij varkens een klein stukje van een gen weg te halen blijken varkens ongevoelig  te worden voor het PRRS-virus dat veel misgeboorten en dode biggen kan veroorzaken. PRRS (een Engelse afko) wordt ook wel abortus blauw genoemd. Het virus schijnt voor varkensfokkers een grote schadepost te zijn. De genetische ‘amputatie’ zou geen bijwerkingen hebben, maar onzeker is of dat ook voor de lange duur opgaat.
PRRS veroorzaakt ademhalingsproblemen bij biggen waardoor die sterven. Drachtige zeugen die besmet worden met het virus kunnen miskramen krijgen, vandaar ook de naam: de eerste R staat voor reproductie en de tweede voor ‘respiratory’ (ademhaling) (de P voor ‘porcine’ (varkens-) en de S voor syndroom).
Het virus maakt misbruik van een receptor op de varkenscellen: CD163. Onderzoekers van het Roslin-instituut van de universiteit van Edinburgh haalden een klein deel van het CD163-gen weg. Het ging om dat deel van het gen dat codeert voor het ‘aandokpunt’ van het virus. De rest van het receptorgen lieten ze intact.
Uit eerder onderzoek was gebleken dat (afzonderlijke) cellen die op die manier genetisch behandeld waren reistent waren voor het virus. Nu hebben ze voor het eerst de genetische aangepaste biggen aan het virus blootgesteld.

Discussie

Tot nu toe was niemand er in geslaagd een werkzaam vaccin tegen het virus te ontwikkelen. Er is ook geprobeerd of de verwijdering van het CD163-gen helpt, maar daarmee mis je ook de functie van die receptor als onderdeel van het afweersysteem (ook mensen hebben zo’n gen/receptor).
Onderzoekster Christine Tait-Burkard tempert de ‘feestvreugde’ wat. “Er zal nog jaren onderzoek moeten worden gedaan, maar eerst en vooral moeten we een brede publieke discussie hebben over de aanvaardbaarheid van genbewerkt vlees (en vlees op zich, voeg ik daar aan toe; as) om de politiek een richtsnoer te geven hoe die kwestie moet worden gereguleerd. We moeten ook nog uitvinden of die genetische veranderingen op de lange duur niet leiden tot ongewenste effecten bij de dieren.”
In Europa zijn genetische veranderde dieren taboe voor de voedselketen. Het schijnt onduidelijk te zijn of dat ook geldt voor dieren met een bewerkt DNA, waarbij ik even niet weet wat het (fundamentele) verschil is. Genetische manipulatie, stel ik me zo voor, zou dan te maken hebben met het invoegen van genen, waarbij DNA-bewerking in feite het (bewust) muteren van genen zou inhouden, een verfijndere techniek. Overigens ben ik van mening dat de huidige manier van varkens fokken met onmiddellijke ingan zou moeten worden verboden…

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.