Menselijk genoom bijna geheel uitgelezen

Logo menselijkgenoomproject

Logo menselijk genoomproject (afb: WikiMedia Commons)

Het was een miljardenproject het uitlezen van het menselijke genoom. Op 14 april 2003 werd triomfantelijk gemeld dat 99% van het menselijke genoom met een zekerheid van 99,5%  was gedecodeerd, dat wil zeggen dat de rond driemiljard letterparen nagenoeg waren ontcijferd. Dat was eigenlijk onzin, stelt Ernst-Peter Fischer in zijn blog. Nu zouden we het nepnieuws noemen. Hele stukken DNA, honderden miljoen letter (A, C, G en T) waren destijds met de voorhanden techniek niet te lezen, met name de repetitieve stukken (CACACACACACACACACACACA, bijvoorbeeld). Zo zoetjes aan komen we nu pas in de buurt.

Nu pas komt een groep van zo’n 50 wetenschappers met de uitslag van die voorheen onleesbare herhalingen met de volledige uitlezing van het X-chromosoom. Ze hebben, schrijft Fischer,  nu 135 miljoen onleesbare letters (letterparen) ontcijferd . Het hele genoom zou 3,057 miljard letterparen omvatten, maar nog steeds is het plaatje niet compleet. Het is nog niet duidelijk wat de tot nu toe niet te lezen stukken DNA doen. Ook zou het DNA nog ontbreken dat codeert voor het RNA in het ribosoom, de eiwitfabriek van een cel. Zonder dat werkt een cel niet meer.

Bijna twintig jaar na het uitlezen van het menselijke genoom lijkt de kennis daarvan alleen maar kleiner geworden te zijn in plaats van groter. Hoe dichter je bij een probleem komt hoe groter de gaten in de kennis die je daarvan hebt…

Bron: Scienceblogs.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.