Genvoer zou veilig zijn maar de honger niet stillen

Monsanto en Roundup

Monsanto geldt voor tegenstanders van genvoer als de kwade genius

Volgens een studie van de Amerikaanse academie van wetenschappen zijn genetisch veranderde voedingsstoffen veilig voor ’s mensen gezondheid en het milieu, maar levert genvoer geen bijdrage aan de bestrijding van honger in de wereld door verhoogde opbrengsten, zoals voorstanders beweren. Het rapport is goed ontvangen, maar critici stellen dat het rapport alleen maar aantoont dat we weinig weten van de effecten van genetisch veranderde gewassen.
De opstellers van het rapport vinden dat de wetgevers hun aandacht meer moeten richten op het eindproduct dan op de manier hoe dat tot stand is gekomen. Ze ontwijken de vraag of moet worden vermeld dat genvoer genvoer is. Er zouden geen bewijzen zijn van schade van genetisch veranderde gewassen voor het milieu, maar pesticideresistentie vinden de rapportmakers wel een probleem, vooral voor kleinere boeren of armere landen.
Genetische verandering is vooral toegepast bij soja, katoen, tarwe en koolzaad, waarbij die gewassen soms resistent zijn gemaakt voor bepaalde bestrijdingsmiddelen (Roundup van Monsanto is het grote voorbeeld) of insecten. Boeren die overschakelden op gengewassen behaalden geen grotere oogsten (waar zit dan de winst? In minder bestrijdingsmiddelen?), terwijl dat wel was gedacht. Genvoer zou geen bedreiging voor de gezondheid zijn.
Het rapport is in Amerika gedegen en genuanceerd genoemd, maar critici, waaronder de Food & Water Watch, wijzen op de financiers van het onderzoek. Zo zou de Academie geld gekregen hebben van biotechnologiebedrijven en pro-genvoerwetenschappers hebben gebruikt. Volgens de Academie kwam het geld van het Burroughs Wellcome Fund, de Gordon and Betty Moore Foundation (van de bekende wet van Moore), het New Venture Fund, het ministerie van landbouw en de Academie zelf. Het rapport zou door onafhankelijke deskundigen zijn doorgelicht. Marion Nestle van de universiteit van New York, een van de meelezers, stelt echter dat het rapport laat zien hoe weinig we van de effecten van genetisch veranderde voeding weten. “Dit zal geen eind aan de discussie maken over genvoer.”

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.