Onnatuurlijk RNA vergroot eiwitsynthese

b-RNA met zwavel

In de fosfaatgroep is zuurstof (O) vervangen door zwavel (S) (afb: univ. van Nagoya)

Boodschapper-RNA bevat de code voor de productie van eiwitten. Die zouden zelf dus ook al ‘medicijnen’ ingezet kunnen worden, maar die blijken niet efficiënt genoeg. Nu hebben onderzoekers in Japan b-RNA gesynthetiseerd waarbij een zuurstofatomen zijn vervangen door zwavelatomen. Die schijnen wonderwel (?) goed te werken.Dat eiwitvormingsproces verloopt in drie stappen. Allereerst bindt b-RNA zich aan een ribosoom. Die leest de informatie af en verlengt bij elke triplet het moleculaire bouwwerk met het bij dat triplet (drie basen achter elkaar) met een daarbij behorend aminozuur. Als de code volledig is afgelezen wordt het eiwit bevrijd uit het ribosoom. De eerste stap neemt de meeste tijd.
Onderzoekers van de univeriteit van Nagoya en van het RIKEN rond Hiroshi Abe hebben dat RNA-molecuul chemisch gewijzigd om, naar ze verwachtten en hoopten, de productie van het bijbehorende eiwit te vergroten. De bouwstenen van RNA zijn nucleotiden (ook wel basen genoemd naar hun aminozure bindingsplaats) hebben ‘staarten’ van fosfaatgroepen. Door zuurstofatomen in die groepen te vervangen door zwavelatomen bleek de productie van eiwit in het ribosoom twintig keer zo groot te worden
B-RNA als bij het natuurlijke b-RNA.

Grondstof

Die methode zou gebruikt kunnen worden voor de synthese van eiwitten als grondstoffen voor de productie van biomaterialen, maar ook voor therapeutische doeleinden bij patiënten die bepaalde eiwitten niet (goed) aanmaken. Bovendien denken de onderzoekers dat hun studie de basis zou kunnen leggen voor het ontwerpen van beter (?; as)) functionerende RNA’s.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.