CRISPR ook te gebruiken als virusbestrijder (?)

Cas9 wordt actief in nabijheid protease

Het op slot gezette Cas9-eiwit (afb: Savagelab)

De CRISPR-methode mag zich verheugen in een grote populariteit, maar dan hebben we het vooral over toepassingen aan het genoom die zijn bedoeld om ziektes te vermijden of te bestrijden die het gevolg zijn van erfelijke aandoeningen en ziekmakende mutaties. Onderzoekers van de universiteit van Californië in Berkeley rond David Savage hebben een truc bedacht om de methode ook in te zetten bij virusinfecties.
Het eiwit Cas9 knipt, geleid door gids-RNA, het DNA op een bepaalde plaats. Savage en de zijnen voegden iets aan de genschaar (Cas9) toe, waardoor die pas aan het werk ging als er een bepaald protease-enzym aanwezig is. De onderzoekers voegden een soort ‘slot’ toe aan Cas9 waardoor dat inactief werd.
Als dit inactieve Cas9-eiwit aan een kweek menselijke cellen waarvan een aantal protease van flavivirussen aanmaakten, dan werd het eiwit weer actief. Knokkelkoorts en zika worden veroorzaakt door flavivirussen. De genschaar knipte een bepaald repetitief deel van het genoom door, waardoor de besmette cel stierf en het virus zich niet kon vermenigvuldigen (daar gebruiken virussen altijd het DNA van de gastcel voor).

Afdoende

Ik vraag me dan wel af of je zo een virusbesmetting afdoende bestrijdt aangezien het virus niet wordt vernietigd (als ik het goed begrijp). Overigens zou die techniek meer in haar mars hebben dan als virusbestrijder. Samen bieden de resultaten een instrumentarium voor veiliger en doelmatiger DNA-veranderende enzymen en moleculaire systemen ter verbetering van de genoombewerking bij onderzoek, in de landbouw en geneeskunde, zo stellen de onderzoekers ietwat vagelijk.

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.