CRISPR/Cas9 te versnellen met licht (?)

CRISPR/Cas9 aan het werk met DNA

Het CRISPR/Cas9-complex aan het werk aan DNA (rood) (afb: univ. van Californië)

Onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkinsuniversiteit, waarvan alle namen Chinees zijn, hebben door gebruik te maken van lichtgevoelige nucleotiden, de bouwstenen van het DNA, het genoombewerkingsproces waarbij de CRISPR/Cas9-techniek is gebruikt versneld van wat normaal een paar uur duurt tot een paar seconden. Het aangepaste proces zou ook precies zijn, maar dat is natuurlijk al vaker beweerd.

Voor de vaste lezers van dit blog hoef ik, hoop ik, niet uit te leggen hoe de CRISPR-techniek werkt. Dat van bacteriën geleende systeem is, in theorie dan, in staat het DNA te veranderen door het knippen en plakken van stukjes DNA tot aan afzonderlijke nucleotiden (basen) aan toe. Bij die techniek wordt gids-RNA gebruikt om het CRISPR-gereedschap naar de (hopelijk) juiste plaats op het genoom te leiden. Aan dat gids-RNA voegden de onderzoekers wat lichtgevoelige nucleotiden toe.

Daardoor verhinderden ze het systeem aan het werk te gaan alvorens er licht op te werpen. Als dat eenmaal gebeurde dan was het werk ook zo gedaan (het persbericht spreekt over seconden. De onderzoekers noemde hun benadering gekooid en erg snel (very fast= vf, dus). Er wordt pas geknipt als daartoe het (licht)sein wordt gegeven. Blijft bij mij dan weer de vraag hoe je er voor zorgt dat in een organisme licht kan schijnen (maar dat zal dan wel een domme vraag zijn).

Preciezer?

Volgens de onderzoekers maakt die aanpak het mogelijk het bewerkingsproces beter te bestuderen. Die aanpak zou ook de precisie waarmee de ‘genschaar’ te werk gaat verbeteren, elk allel (bij de mens zijn er van elk gen twee allellen of erffactoren zoals Mendel ze noemde) op zich. Volgens een commentaar in Science, waarin de onderzoekers hun verhaal vertellen, zou deze techniek CRISPR van bot instrument tot precisiegereedschap gemaakt hebben, maar dat verhaal is inmiddels al vaker verkondigd. Ik zit nog steeds met het probleem hoe je er voor zorgt dat je in een organisme licht op die bepaalde cel krijgt (heb geen toegang tot het artikel)….

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.