Virussen met CRISPR-techniek te lijf gaan (?)

Ik zou zeggen dat die RNA-vaccins tegen het coronavirus (een virus met RNA in plaats van DNA als erfgoed) goed werk hebben geleverd, maar volgens een persbericht van het Helmholtzcentrum voor gezondheid en milieu in München zouden er nieuwe wegen gevonden moeten worden om die RNA-virussen te bestrijden. Daar zou de CRISPR-techniek kunnen helpen, maar de RNA-schaar Cas13d werkt prima in de celkern, maar een stuk minder in het celplasma, de vloeistof en de organellen buiten de celkern. Daar schijnen RNA-virussen zich nogal eens op te houden (met nare gevolgen voor de gastheercel). Cas13d-NCS blijkt de RNA-virussen in het celplasma wel effectief (dus dodelijk) aan te kunnen vallen.
Onderzoekers rond Wolfgang Wurst hebben dat kunststukje uitgehaald en kennelijk doet Cas13d-NCS dat beter dan zijn ‘voorganger’. Zo maakte het knipeiwit geholpem door een gids-RNA het RNA-virus VEE onschadelijk dat bij paarden voor hersenontsteking zorgt evenals diverse varianten van het coronavirus.
NCS (neucleocytoplasmatic shuttling) staat voor het transport door het kernmembraan naar het cytoplasma. Het probleem dat Cas13d niet erg effectief is buiten de celkern zou te maken hebben met het gids-RNA dat het knipeiwit naar de juiste RNA-streng moet leiden. Dat voorkomt dat het eiwitcomplex de celkern kan verlaten. Met NSC zou dat (dus) wel lukken.
Het Helmholtzpersbericht noemt de ontwikkeling een belangrijke stap in de bestrijding van viruspandemieën, maar ik(=as) vraag me af hoe deze methode zich qua prijs verhoudt tot de RNA-vaccins. Daar hebben onderzoekers en voorlichters het zelden over.

Bron: idw-online.dehttps://idw-online.de/de/news831818

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.