Bij muisjes die waren opgezadeld met een vorm van neuropathie door beschadiging van het ruggenmerg of van het perifere zenuwstelsel hadden baat bij pijnstillende neurotransmitters, zonder dat er bijwerkingen ontstonden. Die stoffen zouden signaalroutes naar bepaalde zenuwcellen blokkeren.
Het lijkt er op dat het blokkeren van het doorgeven van pijnsignalen een helende werking heeft. Als dat blijkt ook zo bij mensen te werken dan zou dat een behandeling kunnen zijn die voor meer dan de helft van patiënten werkt die te kampen hebben met beschadiging van het ruggenmerg (centrale zenuwstelsel, samen met de hersens).
Neuropathie is een verzamelnaam voor ziektes waarbij het zenuwstelsel niet goed meer functioneert, vaak door schade of storingen elders in het lichaam. Daardoor ontstaan klachten zoals gevoelloosheid, prikkelingen, spierzwakte en pijn. Voor de ziekte zijn geen afdoende behandelingen en/of medicijnen. Opiumachtige stoffen kunnen effectief zijn, maar die kunnen ook leiden tot een toenemende behoefte of verslaving.
Als artsen de leedveroorzakende plek kunnen aanwijzen van de neuropathische pijn dan is het idee die beschadigde plaats aan te pakken. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. De afgelopen jaren is gentherapie steeds meer in beeld gekomen. In het onderhavige onderzoek werd een onschadelijk adenovirus ‘beladen’ met genen die coderen voor de neurotransmitter (=signaalstof) gamma-aminoboterzuur (GABA). GABA blokkeert de communicatie tussen zenuwcellen, in dit geval pijnsignalen.
Ter plekke
De per adenovirus aangedragen genen (GAD65 en VGAT werden slechts ‘bezorgd’ op de plaats van de beschadiging. De productie van GABA door de ingevoegde genen resulteerde in een meetbare verstoring van de pijnsignaalroute in de muisjes, die zo’n 2,5 maand zou voortduren.
“Een enkele behandeling met een langdurig effect is zeer wenselijk” stelt Martin Marsala van de universiteit van Californië in San Diego. De behandeling zou ook geen ernstige bijwerkingen hebben (bij de muisjes). Voorlopig zullen we het met deze resultaten moeten doen. Wat ik me wel afvraag of dit alleen een manier van pijnstilling is of ook dat de behandeling ook leidt tot bestrijding van de neuropathie. Met andere woorden: is dit slechts een doekje voor het bloeden of ook een echte genezing. Hoe dan ook, dit onderzoek wordt, zeer waarschijnlijk, vervolgd.
Bron: Science Daily