Lokale toediening immuunmedicijn beperkt nadelen

Kankercellen aangevallen door T-cellen

Kankercellen aangevallen door T-cellen (afb: univ. van Uppsala)

Op antilichamen gebaseerde immuuntherapieën zijn beloftevol in het bestrijden van kanker, maar kunnen ook leiden tot ernstige, zelfs levensbedreigende bijwerkingen. Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Uppsala (Zwe) schijnen nu een methode gevonden te hebben om de antilichamen alleen op de plek van de kanker te laten opereren, in dit geval blaaskanker, waardoor de cellen daarbuiten geen of weinig last hebben van de immuuntherapie.
Bij immuuntherapie worden de eigen afweercellen gestimuleerd met behulp van al of niet synthetische antilichamen de kankercellen aan te vallen en te vernietigen. Die methode zou tegenwoordig al gebruikt worden om bepaalde typen uitgezaaide kankers te bestrijden zoals melanoom (huidkanker) en blaaskanker. Daarbij wordt het medicijn met de antilichamen in de bloedbaan gebracht, waardoor het hele lichaam daaraan wordt blootgesteld.
Handiger is het om het medicijn direct in of nabij de tumor in te brengen. Dan moet daardoor natuurlijk wel het afweersysteem op gang worden gebracht, want anders is de therapie zinloos.
Bij dit onderzoek toonden onderzoekers rond Sara Mangsbo aan dat het afweersysteem lokaal te activeren is in het tumorgebied. “We hebben dat beproefd in een modelsysteem van blaaskanker. We vonden dat de afweercellen inderdaad voldoende werden geactiveerd. Je hoeft dus niet het afweersysteem in het hele lichaam in stelling te brengen. Zo beperk je vervelende bijwerkingen”, zegt Mangsbo. De uitwerking op de tumor zou ook beter zijn dat als het middel via het bloed werd ingebracht. De huidige studie is het resultaat van proeven bij muizen.

Hoop

De hoop is dat de, geactiveerde, afweercellen zelf eventuele uitzaaiingen zullen weten te vinden. Of dat inderdaad zo is zal nog verder moeten worden onderzocht. Het lijkt dat dit weer zo’n onafgemaakt onderzoek is. Waarom keken Sara Mangsbo en de haren niet meteen hoe effectief de wijze van toedoening was op het uiteindelijke resultaat? Kwestie van publicatiedwang?

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.