Huid uit een petrischaaltje

De huid

De huid is een knap ingewikkeld orgaan. Op dit plaatje ontbreken de lymfevaten

Onderzoekers van de universiteit van Zürich zouden er in geslaagd zijn in het lab stukjes doorbloede en van lymfevaten voorzien huid te kweken. Die bleken bij ratten aan te slaan. 
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, dat ons tegen de meeste invloeden van buiten moet beschermen. De huid bestaat uit verschillende lagen en is ‘bespikkeld’ met klieren, vaten en haren. Kortom: het valt niet mee een stukje huid na te maken. Tot nu toe is dat nog niemand gelukt.
Onlangs hebben Spaanse onderzoekers een stukje huid gekweekt uitgaande van stamcellen uit een navelstreng, maar die was allesbehalve compleet. Dat zou de Zwitserse onderzoekers wel gelukt zijn. Dat zal goed nieuws zijn voor mensen die, als gevolg van veelal door brandwonden veroorzaakte verminkingen, wachten op een huidtransplantatie. Bij verwonding van de huid komt wondvocht vrij, waardoor het herstel wordt bemoeilijkt. De lymfevaten herstellen zich echter snel waardoor het genezingsproces kan beginnen. Om een huid te maken voorzien van bloed- en lymfevaten, isoleerden de onderzoekers capillaire lymfecellen die ze op kweek zetten. Er ontwikkelden zich in de kweek al snel spontaan lymfevaten die in een petrischaal in staat bleken vocht af te voeren en dat ook op de huid van ratten deden, waarvan het afweersysteem was onderdrukt.
Dezelfde techniek werd gebruikt om een stukje huid te maken met bloedvaten en lymfevaten. “De lymfatische endotheelcellen en die van bloedvaten mengden zich niet tijdens de groei”, valt te lezen in het artikel in het blad Science Translational Medicine. Na transplantatie bij ratten, bleek de gekweekte huid zich normaal te ontwikkelen. Ik vraag me af of al die andere functies (o.a. zweten, tasten, haargroei) ook weer terugkomen. Ik waag het te betwijfelen. IHoe het ook zij, in de loop van dit jaar zullen de eerste klinische proeven met deze techniek worden gedaan.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.