Afweersysteem hersens kan plaques opruimen

Mikrogliacel

Mikrogliacel repareert een bloedvaatje in de hersens (foto: neoweb.nl)

Het is nog steeds niet duidelijk of de beta-amyloïde-plaques de oorzaak of het gevolg zijn van de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Ze leiden in elk geval tot het afsterven van hersencellen. Nu hebben de hersens in de vorm van microgliacellen een eigen afweersysteem. In muisproeven bleek dat de microgliacellen de eiwitophopingen begonnen op te ruimen als ze daartoe werden aangezet door een bepaald eiwit (interleukine-4), een zogeheten cytokine. Opmerkelijk was dat de ontdekking volgde op een waarneming in eerder onderzoek dat de plaques worden opgeruimd in muizen met een chronische hersenontsteking.
“Het onderzoek bevestigt eerdere waarnemingen dat het eigen afweersysteem van de hersens door een ontsteking in actie gekomen een rol speelt in de verwijdering van beta-amyloïde”, zegt Michael O’Banion van de universiteit van Rochester (VS). “We hebben aangetoond dat het afweersysteem zo is te manipuleren dat het dat proces versnelt. Dat zou een therapeutische benadering van Alzheimer kunnen zijn.”
Dit onderzoek is het resultaat van jaren onderzoek door O’Banion en zijn medeonderzoekers, waarbij ze, onder meer, tot de verrassende ontdekking kwamen dat bij hersenontsteking de eiwitophopingen worden opgeruimd. Hoe dat gebeurde was niet duidelijk. De aandacht van de onderzoekers ging naar microgliacellen in de hersens, die onderdeel uitmaken van het afweersysteem. Ze zijn overal in de hersens en in de ruggenmerg aanwezig op zoek naar ongerief. Ze komen in actie bij ontstekingen, om ziekteverwekkers te bestrijden of om rommel op te ruimen, zoals dode cellen, en schermen de aangetaste plek af. De onderzoekers zochten uit of het mogelijk is de cellen de troep op te laten ruimen zonder ontstekingen. Dat deden ze door de cytokine interleukine-4 in de hersens te injecteren. Cytokines spelen een belangrijke signaleringsrol in de afweer en het bleek de juiste aanpak de microgliacellen aan te zetten tot een reactie als was er een ontsteking. De afweercellen bleken bij de Alzheimermuisjes zo’n 60% van de amyloïde-plaques te verwijderen. O’Branion: “We moeten nog beter begrijpen welke gevolgen deze aanpak kan hebben, maar het is duidelijk dat de microgliacellen een belangrijke rol spelen bij de verwijdering van beta-amyloïde en dat dit mogelijk een manier is om deze ziekte te behandelen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.