Methode ontdekt om ontspoorde afweercellen te helen

T-cellen vallen kankercel aan

Twee T-cellen vallen een kankercel aan.  (foto: Science)

Bij autoimmuunziektes en allergieën functioneert ons afweersysteem niet naar behoren. Nu schijnen onderzoekers een klein molecuul gevonden (2-aminooxy)azijnzuur) te hebben dat ontspoorde afweercellen, in dit geval T-cellen, weer in het gareel brengt

Ons afweersysteem is een prachtig ‘bouwwerk’ van cellen die reageren op dreigingen en andere cellen die ervoor zorgen dat de soldaten niet op elk wissewasje reageren. Dat gaat soms fout met vervelende ziektes tot gevolg: van autoimmuunziektes als reuma, en allergieën tot kanker. Onderzoekers van het Amerikaanse Gladstone-instituut hebben nu een methode ontdekt om zulke ontspoorde afweersysteem weer op het rechte pad te brengen door herprogrammeren van een bepaald type afweercellen: de T-cellen. Dat deden ze door T-cellen die het afweersysteem aanzet tot antiontstekingsreacties om te programmeren tot cellen die het afweersysteem tot kalmte manen.
De onderzoekers bestudeerden twee typen T-cellen: een type dat het afweersysteem activeert in het geweer te komen tegen ziekteverwekkers en T-remmercellen die ervoor moeten zorgen dat de boel niet uit de hand loopt. “Wat wij hebben gevonden kan van groot belang zijn voor de behandeling van autoimmuunziektes, stamcel- en kankerbehandelingen”, zegt onderzoeker Sheng Ding. De onderzoekers ontdekten een klein molecuul, 2-(aminooxy)azijnzuur, dat in staat bleek de T-effectorcellen (in feite cellen die het ‘afweerwerk’ doen) om te zetten in T-remmercellen.
In autoimmuunziektes zijn de T-effectorcellen wat al te overijverig, waardoor het eigen lichaam er onder lijdt. Als die overijverige cellen via 2-(aminooxy)azijnzuur kunnen worden omgeprogrammeerd tot remmercellen dan komt er weer rust in de tent.

Stamcellen

Daarnaast zou dat molecuultje ook stamceltherpieën kunnen verbeteren, verwachten de onderzoekers. T-remmercellen bevorderen de afweertolerantie en voorkomen dat het lichaam nieuw geïmplanteerde cellen te lijf gaat.
“Deze behandeling kan ook van belang zijn voor de behandeling van kanker”, zegt medeonderzoeker Tao Xu. “De omprogrammering pakt de kanker niet direct aan, maar werkt via de activering van het afweersysteem, zodat dat kankercellen herkent en vernietigt.”
Zoals vaker hier verteld hebben diverse kankersoorten methodes om het afweersysteem om de tuin te leiden. In dit geval gaat het er om de T-remmercellen om te programmeren tot T-effectorcellen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.