Iemands eigenschappen en kenmerken zouden niet alleen bepaald worden door ons DNA, maar ook door de zogeheten histonen, de ‘verpakking’ van het levensmolecuul, zo denken onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. Histonen spelen een rol bij het aan- en afschakelen van genen. Overigens hebben Groningers al eerder bij het plantje zandraket aangetoond dat epigentica overerfelijk is.
Een DNA-molecuul is stevig verpakt in wat chromatine wordt genoemd. Daarvan maken histonen onderdeel uit. Sommige histonen zijn betrokken bij de regeling van genen.
De onderzoekers ontdekten dat de natuurlijke veranderingen in deze eiwitten bewaard kunnen worden van de ene generatie op de volgende en zo de kenmerken van de drager meebepalen. Het zou voor de eerste keer zijn dat dit mechanisme is blootgelegd. Het is nu zaak uit te zoeken hoe ver die invloed reikt en ook hoe die veranderingen tot stand komen. Heeft een voedingspatroon invloed, spanning? Het onderzoek zou de vermoedens bevestigen die er al lang onder biowetenschappers leefden dat de sturing van genen kan worden overgeërfd. Het is nog niet duidelijk hoe belangrijk dit niet (direct) genetische mechanisme is.
De onderzoekers kwamen achter die nieuwe wetenschap door proeven met gisten. Daar vindt de sturing van genen op eenzelfde wijze plaats als bij mensen. Ze veranderden een histon, die nabijgelegen genen uitschakelde. Die eigenschap werd ook in volgende generaties gistcellen teruggevonden. “We hebben nu eens en voor al vastgesteld dat veranderingen in de histonen doorgegeven worden aan volgende generaties. Dat bevestigt de veronderstelling dat epigenetica ‘erfelijk’ kan zijn, hetgeen betekent dat erfelijkheid niet alleen afhangt van de genetische veranderingen in het DNA”, zegt onderzoeker Robin Allshire.
Bron: Science Daily