Minihersentjes zouden activiteit van die van vroeggeborenen hebben

Doorsnee van minihersens

Doorsnee van minihersens (afb: Muotrilab)

Tja, het is allemaal nog ver van het echte werk en ja er zijn ook al andere wetenschappers geweest die minihersens hebben gemaakt in het lab, maar nu zou in gekweekt hersenweefsel ter grootte van een erwt ‘hersenstromen’ zijn gemeten die lijken op die van vroeggeboren kinderen.
De ‘hersentjes’ die onderzoeksters rond Alysson Muotri van de universiteit van Californië in San Diego maakten zouden zo’n miljoen maal kleiner dan echte hersens. Die minihersentjes vertoonden na vier maanden groeien de eerste ritmische activiteit.
Dit soort orgaantjes is vooral bedoeld om onderzoek aan te doen voor, onder meer, medicijnonderzoek, maar zeker ook voor het kweken van orgaanweefsel voor implantatie ter vervanging van, bijvoorbeeld, beschadigd weefsel. Of dat met hersenweefsel ook zal gebeuren is nog maar de vraag. Hersens zijn meer dan een gewoon orgaan. Wat zou er gebeuren als je delen van iemands hersens (laat staan diens/dier hele hersens) zou vervangen? Muotri: “Dit niveau van hersenactiviteit is nog niet eerder vertoond.”
De onderzoeksters kweekten uit stamcellen talrijke orgaantjes en lieten die zo’n tien maanden groeien. Ze bekeken welke celsoorten er ontstonden. Na zo’n drie tot zes maanden waren er gespecialiseerde hersencellen ontstaan zoals gliacellen en neuronen. De onderzoekers zagen ook zogeheten hersencellen met https://nl.wikipedia.org/wiki/GABA-agonist“>GABA-receptoren die nog niet eerder in het lab waren gekweekt. GABA (gamma-boterzuur) is een signaalstof.

Ethische vragen

Ook Muotri beseft dat het kweken van hersenweefsel ethische vragen oproept. “Het organoïde is nog erg rudimentair. We hebben geen andere hersendelen en -structuren.” Zo ontbreken de bloedvaten, maar dat is natuurlijk niet wezenlijk als je van plan bent dat weefsel in bestaand hersenweefsel te implanteren.

Oliver Brüstle van het academische ziekenhuis in Bonn vindt dat Muotri en de zijnen degelijk werk hebben afgeleverd, maar ergert zich aan de vergelijking van de hersenactiviteit van die orgaantjes met die van vroeggeboren kinderen. Hij vindt dat je daar erg voorzichtig mee moet zijn. Hij is niet de enige die dat vindt. Er is wetenschappelijke kring dan ook twijfel aan de juistheid van de metingen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.