Muis ‘accepteert’ kweekspieren

Kweekspieren

Het geïmplaneerde spierweefsel

Celkweken van skeletspieren blijken in spierweefsel van muizen snel te worden opgenomen, zo hebben onderzoekers van de Amerikaanse Duke-universiteit laten zien. Het zou volgens de onderzoekers voor het eerst zijn dat kweekspieren even krachtig en snel zijn als spieren van pasgeboren muisjes. In de studie werd het gedrag van de gekweekte spiermassa via een ‘venster’ in de rug van de muis direct bekeken. Daardoor konden de onderzoekers volgen hoe de kweekspieren zich integreerden met de al aanwezige spiermassa van een levende, wandelde muis.

Nenad Bursac en zijn medewerkers leerden door de jaren heen dat het in het lab kweken van bruikbare spieren afhankelijk is van de samentrekkende spiervezels en van de zogeheten satellietcellen, een soort voorlopercellen voor skeletspierweefsel. Elke spier heeft een satellietcel als reserve, vandaar ook de naam. Die wordt actief bij verwonding. De onderzoekers zijn er in geslaagd een micro-omgeving te creëren waarin die satellietcellen gedijen.”Eenvoudigweg die satellietcellen of de ontwikkelde spiercellen implanteren heeft niet veel zin”, zegt medeonderzoeker Mark Juhas.”Het spierweefsel dat wij kweekten heeft ruimtes voor satellietcellen.”

De contractiesterkte van het nieuwe spierweefsel bleek tien keer groter dan van spierweefsel dat tot nu toe is gekweekt in het lab. De onderzoekers vernielden het weefsel opzettelijk met slangengif om te bewijzen dat die satellietcellen ook daadwerkelijk ‘aan de slag’ gingen en zo het beschadigde spierweefsel repareerden. Vervolgens werd het gekweekte weefsel in een muisje geïmplanteerd. Daarna werden de geïmplanteerde spieren via een ‘raampje’ in de muizenrug geobserveerd. Daartoe waren de spiervezels genetisch zo veranderd dat ze fluoresceerden als de spieren zich samentrokken. Die fluorescerende flitsen werden sterker als de spieren sterker werden. “We konden zo direct zien hoe bloedvaten in het spierweefsel groeide, terwijl ze zich even krachtig ontwikkelden als de eigen spieren”, zegt Juhas. De onderzoekers gaan nu bestuderen of in het lab gekweekt spierweefsel ook daadwerkelijk gebruikt kan worden om schade aan spieren, door verwonding of ziektes, te kunnen herstellen. “Daar zijn we de volgende jaren wel mee bezig”, zegt Bursac.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.