Onderzoekers proberen ‘ordentelijke’ organen te kweken

Takanori Takebe

Takanori Takebe: … voeg een beetje water toe… (afb: TMD)

Uitgaand van pluripotente stamcellen kun je organen kweken, maar die gekweekte organen hebben niet veel weg van het echte werk. Onderzoekers van het kinderziekenhuis in Cincinatti (VS) en de medisch en tandheelkundige universiteit (?) in Tokio denken nu een methode te hebben om ‘levensechtere’ organen te kweken. Dat model zou de onderzoekers ook leren hoe organen zich vormen en hoe genetische veranderingen kunnen leiden tot ziektes in die organen.
Het was de bedoeling van de onderzoekers een multiorgaan te ontwikkelen met kenmerken van alvleesklier lever en gal en galwegen. “We wilden beter begrijpen hoe die normaal samen functioneren”, zegt Takanori Takebe. “De huidige technische mogelijkheden zijn vrij beperkt en de ontstane modellen missen de complexiteit van echte organen.”
In de door Takebe en de zijnen ontwikkelde techniek worden menselijke stamcellen gebruikt om ‘celruimtes’ te ontwikkelen die elke verschillende delen van een groeiend embryo vertegenwoordigen. Die ruimtes worden met elkaar verbonden om een onrijp orgaantje te vormen, dat vervolgens verder mag groeien in een ruimtelijke gelmassa. De aldus gekweekte orgaantjes zouden veel overeenkomsten hebben met de lever, alvleesklier en de verbindende galwegen.
De onderzoekers waren, zoals zo vaak volgens persberichten, opgewonden te zien hoe voortreffelijk die orgaantjes er uitzagen. “We zagen aftakkingen die direct van de galwegen naar de alvleesklier leidden”, zegt medeonderzoeker Hiroyuki Koike. “De aldus ontstane alvleesklier was ook in staat om voedingsenzymen te produceren, net als het echte orgaan. De complexiteit van het orgaantje was echt heel opmerkelijk.”

Mutaties

De onderzoekers zagen ook dat de stamcellen ophouden om zich te differentiëren als ze bepaalde mutaties veroorzaakten. Dat zou het wetenschappelijke nut zijn van gekweekte orgaantjes (en niet in eerste instantie voor het vervangen van zieke organen in patiënten). Takebe: “Er zijn nog steeds heel wat problemen op te lossen om een stevig multiorgaanmodel te maken dat goed is te gebruiken voor onderzoek. Dit onderzoek toont dat het mogelijk is zo’n systeem te maken uitgaande van pluripotente stamcellen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.