Insecten steeds vaker resistent voor genmaïs

De maïswortelboorder

De maïswortelboorder

Genetisch gemanipuleerd maïs is bedoeld om schadelijke insecten uit de buurt te houden. Net zoals bij antibiotica doet zich ook hier op den duur een probleem voor: resistentie. Het blijkt dat steeds meer insecten zich gewapend hebben tegen het afweermechanisme van genmaïs (bacterieel gif), waarmee dat wapen dus bot is geworden. Onderzoekers willen nu de nog niet resistente insecten koesteren om zo niet-resistente nakomelingen te fokken.
In Europa is genmaïs verboden, maar vooral in de VS wordt het genetisch veranderde maïs volop verbouwd. Onderzoekers van de staatsuniversiteit van Iowa rond Aaron Gassmann hebben ontdekt dat de resistente maïswortelboorder snel oprukt. De larven van deze kevers doen zich te goed aan de wortels van het gewas en veroorzaken daardoor jaarlijks in de VS meer dan 1 miljard dollar schade ((ruim € 700 miljoen). Genmaïs produceert  bacteriële gifstoffen (Bacillus thuringiensis of Bt) die de beestjes vroeger niet overleefden. Kennelijk heeft de evolutie zijn werk gedaan en sedert 2009 stijgt de wortelvraat weer.

De onderzoekers verzamelden kevers van de aangevreten velden en keken hoe ze reageerden op het bacteriële gif. Ze vonden dat er zelfs kevers waren die tegen beide gifvarianten (Cry3Bb1 en mCry3A) bestand waren. Genmaïs produceert dat gif in geringe hoeveelheden, waardoor een groot deel van de insecten, zo’n 2%, in leven blijft.
Om uitbreiding van het aantal resistente kevers te voorkomen pleiten de onderzoekers voor een op het eerste oog vreemde strategie: leg niet-giftige maïsvelden aan voor de niet-resistente kevers. Die zouden zich dan genetisch weer vermengen met de reistente, waardoor de resistentie afneemt. Dat lijkt me dan slechts een tijdelijke oplossing. Daarnaast bevelen de onderzoekers wisselbouw aan.

In Europa staat genmaïs 1507, dat een ander Bt-vergif produceert, op het punt van toelating. Hier is een ander insect, de maïsboorder, de grootste dreiging.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.