Huibregtsenprijs voor gentherapiepionier

Huibregtsenprijs 2014

De winnaar met staatssecretaris Sander Dekker (foto: Frank van Driel

John Kastelein, klinisch geneticus bij het AMC in Amsterdam, heeft maandag j.l. de Huibregtsenprijs gekregen voor de eerste gentherapie die ooit is uitgevoerd. Kastelein werkt aan het opsporen van ernstige erfelijke stofwisselingsstoornissen, die hij probeert te genezen met behulp van gentherapie. Hij ontwikkelde een effectieve gentherapie en legde vervolgens een reis van 26 jaar af om zijn therapie geregistreerd te krijgen.
Met de eerste gen-therapieregistratie ter wereld is de weg gebaand voor genbehandeling van
uiteenlopende erfelijke aandoeningen.

De prijsuitreiking vond plaats aan het slot van de vijftiende Avond van Wetenschap & Maatschappij. John Kastelein ontving in de Ridderzaal een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury sprak zijn waardering en bewondering uit voor de daadkracht en de vastberadenheid waarmee Kastelein meer dan een kwart eeuw gewerkt heeft aan het geregistreerd krijgen van een
therapie die van zeer groot belang is voor de medische wetenschap. Het bedrijf dat de gentherapie samen met Kastelein heeft helpen ontwikkelen, heeft zich gevestigd in Nederland, wat een belangrijke bijdrage betekent aan de Nederlandse kenniseconomie.
De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien waar en op welke manieren wetenschap en technologie toepassingen vinden in het leven van alledag. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing.
Voor de Huibregtsenprijs 2014 waren twintig projecten ingediend, vijf meer dan er in 2013 waren voorgedragen. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president Hans Clevers, zes onderzoeksprojecten genomineerd.

Bron: Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.