Varkens krijgen ‘nieuwe’ kweeklongen

longkweekreactor

Dit plaatje, niet afkomstig uit Texas geeft aan hoe een varkenslong wordt ontceld. Eerst wordt de long in een reactor geplaatst (A). De long wordt in zes uur ontceld (B). De structuur van het ontcelde orgaan (D) in vergelijking met de oorspronkelijke histologie toont dat zowel de cellen van de longen als bloedvaten zijn verwijderd, terwijl de matrixarchitectuur intact is gebleven (afb: Bioresearch open Access).

Amerikaanse onderzoekers zouden longen van varkens hebben gekweekt en die hebben ge├»mplanteerd bij vier volwassen varkens. Overigens werden daarvoor wel de oorspronkelijke longen van de varkens verwijderd en gebruikt als ‘bouwskelet’. Het onderzoek zou een opstap kunnen zijn naar het kweken en transplanteren van menselijk(e) longweefsel/longen.

Al in 2014 hebben onderzoekers van de universiteit van Texas menselijk longweefsel gekweekt. Diezelfde onderzoekers zijn nu een stapje verder gegaan door gekweekt longweefsel bij varkens te implanteren. Bij de kweek gebruikten ze een ‘eiwitsekelet’ voor de vormgeving. In feite waren dat de eigen longen van het varken dat vervolgens ‘ontceld’ werd, waarna het eiwitskelet overbleef. Dat werd in een voedingsbad geplaatst waaraan longcellen werden toegevoegd. In dertig dagen waren de longen gereed voor transplantatie.

Mooi resultaat(?)

Het bleek dat de teruggeplaatste ‘nieuwe’ longen twee weken na de operatie van bloedvaten werden voorzien en bij alle dieren bleken zich longblaasjes gevormd te hebben. Niets wees op afstoting van de ‘nieuwe’ longen. De longen ontwikkelden zich gunstig en er zouden geen aanvullende groeifactoren nodig zijn geweest om het proces in goede banen te leiden. De steriele longen waren voorzien van de bacteriemassa die de geamputeerde longen had bevat. Ik neem maar aan dat de varkens ook niet meer aan de beademing hoefden.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.