Chinese onderzoekers zouden makaken hebben opgezadeld met een genetisch defect en die genetisch veranderde aapjes hebben gekloond. Wat bij mensen tot grote ophef leidt schijnt bij onze naaste verwanten in het dierenrijk geen probleem te zijn, althans niet in China. De genetisch veranderde klonen zouden moeten dienen als proefdieren in onderzoek naar bioritmeverstoringen.
Voor het eerst zouden er verschillende klonen van apen geboren zijn die louter bedoeld zijn voor onderzoeksdoeleinden. De makaken zijn ‘gezegend’ met een genetische afwijking en bedoeld voor onderzoek, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua. De vijf kloonaapjes zouden kort na elkaar geboren zijn in instituut voor neurowetenschap van de Chinese academie van wetenschappen in Sjanghai.
Ze dienen voor onderzoek aan storingen van het zogeheten circadiaanritme (de biologische klok). Waar dat verstoord is kunnen mensen kampen met slaapstoornissen, maar verstoring van de biologische klok wordt ook in verband gebracht met, onder meer, depressie, suikerziekte en kanker. Dan is het natuurlijk uiterst handig als je ‘proefpersonen’ hebt precies hetzelfde genetische materiaal.
De bekendmaking volgt kort op het nieuws dat Chinese onderzoekers het genoom van twee meisjes zouden hebben veranderd. Dat experiment heeft wereldwijd voor grote opschudding gezorgd en de onderzoeker, Jiankui He, is onlangs ontslagen, maar voor apen gelden andere regels, kennelijk.
Volgens de Chinezen is aan alle internationale regels voor dieronderzoek voldaan. De ethische commissie van het desbetreffende instituut heeft haar goedkeuring gegeven aan het experiment. Chinese onderzoekers hebben al eerder apen gekloond, maar het klonen van de nauw aan de mens verwante diersoort is nog steeds erg omstreden.
Genoomverandering
Het genoom van de aapjes is zo veranderd dat de aanmaak van het eiwit BMAL1 is uitgeschakeld. BMAL1 is verantwoordelijk voor het bioritme. De aapjes zijn gekloond volgens dezelfde methode als het schaap Dolly, zo’n 22 jaar geleden. Volgens de directeur van het instituut zal het onderzoek zich met name richten op hersenziektes. Ook zullen op gekloonde aapjes medicijnen worden uitgeprobeerd.
Bron: der Spiegel