Reuma te behandelen met polysaccharide uit bruinalg (?)

Gesulfateerde bruinalgspolysuiker mogelijk middel tegen artritis

Gesulfateerde bruinalgspolysuiker mogelijk middel tegen artritis (afb: Empa)

Noorse en Zwitserse onderzoekers denken een nieuwe behandelwijze voor artritis (reuma)  op het spoor gekomen te zijn. Ze ontdekten als ze een polysaccharide uit bruinalgen ietwat wijzigden. dat molecuul de oxidatieve stress vermindert. Dat betekent dat tenminste in celkweken de polysuiker als ontstekingsremmer werkt en de afweerreactie tegen kraakbeenweefsel onderdrukt, de oorzaken van de ellende van reuma. Voorlopig zijn dit nog maar de eerste resultaten, waarschuwen de onderzoekers.

Artritis (reuma) is een van de meest voorkomende gewrichtsziektes. Zo’n 90% van de 65plussers zou in meer of mindere mate last hebben van die autoimmuunziekte. Bij artritis wordt wordt het kraakbeenweefsel, het ‘smeermiddel’ van het gewricht, mettertijd afgebroken door reacties van het eigen afweersysteem, met als gevolg soms veel pijn.
Bij artritis kunnen alle gewrichten worden getroffen, maar het meest komt die ziekte voor in het kniegewricht, de heup en de vingers. De ziekte valt niet te genezen. Het is pappen en nathouden met ontstekingsremmers en pijnstillers. Het laatste redmiddel is de vervanging van het pijnlijke gewricht.

Hoop

Zwitserse en Noorse onderzoekers rond Marcy Zenobi-Wang en Katharina Maniura hebben in samenwerking met SINTEF in Noorwegen een verbinding ontdekt die de pijnlijke afbraak van kraakbeen zou kunnen tegengaan. Die stof uit bruinalgen lijkt enigszins op verbindingen n het kraakbeen. De onderzoekers hingen fosfaatgroepen aan de polysuiker om de reactie met verschillende celtypen te onderzoeken.

Het bleek dat de gesulfateerde algensuiker de oxidatieve stress aanzienlijk verminderde, hoe meer sulfaatgroepen hoe beter. Oxidatieve stress (een overmaat aan zuurstofradicalen) veroorzaakt vaak schade aan cellen, soms tot de celdood er op volgt. Ook onderdrukte het alginaatsulfaat de ontstekingsreactie, ook hier meer naarmate er meer sulfaatgroepen aan de polysaccharide werden gehangen. Daardoor zou de afbraak van kraakbeenweefsel behoren te worden vertraagd. De hoop is natuurlijk dat die helemaal gestopt wordt.

Tot nu toe hebben zijn de gesulfateerde polysuikers alleen nog maar bij celkweken gebruikt. De bemoedigende resultaten wijzen op meer. Eerst zullen de alginaten op proefdieren worden uitgeprobeerd. Als die experimenten succesvol verlopen volgen klinische proeven met menselijke patiënten. Het zal nog wel een aantal jaar duren voor het alginaatsulfaat op de markt komt en dan alleen als de proeven met menselijke patiënten de gehoopte resulaten laten zien.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.