Wetenschappers willen genoom van 1,5 mln eukaryoten uitlezen

BioGenoomProject

Gene Robinson, een van de initiatiefnemers (afb: univ. van Illinois)

Wetenschappers hebben voorstellen gedaan om de genomen van alle bekende eukaryoten (organismen waarvan de cellen een kern bevatten, zoals de mens maar ook planten) uit te lezen. Het zou dan gaan om zo’n 1,5 miljoen levensvormen. Op het ogenblik is nog maar van 0,2% van de bekende eukaryoten het genoom bekend.

Een groep van 24 wetenschappers hebben een plan ontwikkeld om het leven op onze planeet beter in kaart te brengen. De aldus verzamelde informatie zou openbaar beschikbaar moeten zijn. De kosten van dit aardse biogenoomproject worden geschat op 4,7 miljard dollar (zo’n 4 miljard euro).
De initiatiefnenmers verwijzen bij de presentatie van hun plannen naar het project om het menselijk genoom uit te lezen. Daar is dertien jaar aan gewerkt (1990 tot 2003) en kostte ongeveer 3 miljard dollar. Volgens de onderzoekers was de opbrengst van dat project geweldig. Dat zou niet alleen de geneeskunde enorm vooruit hebben geholpen maar ook andere onderzoeksgebieden en technologieën vooruit hebben geholpen. Het Batelle-instituut schatte in 2013 dat dat genoomproject de Amerikaanse economie bijna 1 biljoen dollar zou hebben opgeleverd. De betrokken wetenschappers denken dat hun nieuwe project minstens zo veel zou kunnen opleveren.

Nieuwe technieken

Inmiddels zijn de uitleestechnieken aanzienlijk verbeterd. De tijd en de kosten die gemoeid zijn met het vaststellen van de basevolgorde van het DNA-molecuul zijn sedert het humaan genoomproject aanzienlijk teruggelopen.
“Het project zal ons een inkijk geven in de evolutie en de veelheid aan levensvormen en ons helpen begrijpen hoe die kunnen worden bewaard”, zegt Gene Robinson van de universiteit van Illinois, een van de initiatiefnemers. Het project zou ook de ontwikkeling van medicijnen, voedingsbronnen, biomaterialen en biobrandstoffen een aanzienlijke impuls kunnen geven, speculeren de wetenschappers.

Volgens hen moet het project worden gedragen door een wereldwijd netwerk van gemeenschappen. Ook musea en natuurhistorische instellingen zullen daarin een rol moeten spelen, naast, uiteraard, de wetenschap. Zelfs de gewone burger wordt niet vergeten.
Robinson: “Uit dit project kan een volledig digitale bibliotheek des levens ontstaan, die het toekomstige generaties mogelijk maakt nieuwe ontdekkingen te doen.”

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.