Epigenetische atlas van menselijke cellen gemaakt

C-methylering van DNA

Methylering van de C dempt de activiteit van genen

Onderzoekers hebben een epigentische atlas van menselijke cellen gemaakt. Dat betekent dat ze van de diverse menselijke cellen in kaart hebben gebracht welke genen actief zijn en welke niet. De mens zou zo’n 2100 verschillende celtypen in zijn lijf hebben.

Een van de vele grote mysteries van het leven is hoe al die verschillende cellen in ons lijf zich uit die ene bevruchte eicel ontwikkelen. Al die cellen, nemen we nog maar steeds aan, hebben hetzelfde DNA. Dat DNA mag dan wel de ruwe schets van het leven zijn, maar de epigenoom bepaalt hoe die cel in de praktijk functioneert.
Dat epigenoom verandert als de cellen zich ontwikkelen, maar past zich ook aan aan de omstandigheden. Als er fouten zitten in eiwitten die zich bezighouden met het lezen, schrijven en wissen van die epigenetische informatie dan gaat het fout en worden we ziek. Degelijke kennis van dat epigenoom van gezonde en zieke cellen helpt bij het diagnostiseren en bij het ontwikkelingen van behandeling.

41 artikelen

41 artikelen van verschillende onderzoeksgroepen die samenwerken in het internationale mensepigenoomconsortium hebben nu de bevindingen van die epigenoomonderzoekers gebundeld. De jongste bijdrage is die van Christoph Bock van het Oostenrijkse centrum voor moleculaire geneeskunde (CeMM). Daarin wordt het cellenlandschap geschetst van de cellen in het menselijk bloed.
Ons lichaam maakt dagelijks miljarden bloedcellen aan. Die ontstaan uit een paar duizend stamcellen. Nu heeft Bock c.s. met behulp van de nieuwste uitleestechnieken vastgesteld hoe die bloedcellen zich epigenetisch uit die stambloedcellen ontwikkelen. Dat is niet onbelangrijk, omdat er nog wel wat geharrewar is (geweest?) hoe die ‘hiërarchie’ bij bloedcellen in elkaar steekt.
In twee andere studies van Bock c.s. eerder dit jaar gepubliceerd lieten de onderzoekers zien hoe die epigenetische infomratie is te gebruiken voor de geneeskunde. Bock: “De epigenetische atlas van menselijk bloed helpt ons begrijpen hoe leukemie zich ontwikkelt en welke cellen daar verantwoordelijk voor zijn.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.