Longkweekreactor voorgesteld

longkweekreactor

Varkenslong wordt in de reactor geplaats (A). De long wordt in zes uur ontceld (B). De structuur van het ontcelde orgaan (D) in vergelijking met de oorspronkelijke histologie toont dat zowel de cellen van zowel longen als bloedvaten zijn verwijderd, terwijl de matrixarchitectuur intact is gebleven (afb: Bioresearch open Access).

Onderzoekers van het MIT in Cambridge (VS) en de eveneens Amerikaanse Yale-universiteit hebben een opzet gemaakt voor een bioreactor waarin een long zou kunnen worden gekweekt. Het is het idee dat die kweeklongen gebruikt zouden worden voor transplantatie.
De longen die de onderzoekers kweekten begonnen bij varkenslongen. Die werden in de beschreven reactor van hun cellen ontdaan, waardoor er een ‘geraamte’ ontstaat dat weer gevuld kan worden met cellen, zowel long- als bloedvatcellen. De methode is niet nieuw. De onderzoekers wilden een systeem ontwerpen waarin organen gekweekt zouden kunnen worden voor transplantatiedoeleinden.
De reactor is voorzien van een membraan, dat de functie van het middenrif nabootst en er voor zorgt dat de long wordt gevuld en geleegd. Die functie is af te stemmen op de patiënt.
Het orgaan zit in een elastisch, kunstmatig longvlies dat het geheel in vorm moet houden. Door dat longvlies vermindert ook de hoeveelheid vloeistof die nodig is voor de orgaankweek, zorgt voor de juiste mechanische omgeving van de (kweek)long en vormt een steriele afsluiting van het orgaan. Bovendien zorgt dat kunstmatige vlies voor bescherming van het kweekorgaan buiten een bioveilige omgeving. Uit het, uiterst summiere, persbericht en ook uit de samenvatting van het onderzoek kan ik niet opmaken of het de onderzoekers gelukt is ook doorbloede menselijke longen te kweken. Uit het artikel begrijp ik dat de onderzoekers het karkas weer gevuld hebben met cellen (waar vandaan? stamcellen?). Laten we zeggen dat het om de eerste vingeroefeningen gaat. Wordt zonder twijfel vervolgd.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.