Gencircuits zijn vormen van samenwerking tussen diverse genen. Je kunt dergelijke circuits ook inbouwen in een cel om een bepaald, bijvoorbeeld medisch, effect te bereiken. Onderzoekers van de universiteit van Arizona hebben een proces ontwikkeld om dergelijke circuits in het cel-DNA in te bouwen. Dat zou de effectiviteit van de behandeling van bepaalde ziektes kunnen verhogen. De winnaar-neemt-alles heet dat in Amerikaans jargon.
“We hebben circuits aan elkaar geplakt als een stel legoblokjes en die in cellen ingevoegd”, legt Xiaojun Tian uit. “De gencircuits in de ketens zijn ontworpen op verschillende functies te vervullen, maar moeten met elkaar vechten om de beperkte bronnen van de cel.”
Gevecht om de ‘bronnen’ is al zo’n twintig jaar een uitdaging in de synthetische biologie. “Er zijn omstandigheden waar een gencircuit in een keten 90% van alle bronnen gebruikt, daarmee 10% overlatend voor andere circuits.” Tian en zijn medeonderzoekers voegden gencircuits toe aan diverse gastheercellen die samenwerken.
Elke cel vervult een specifieke functie en voorkomt daarmee ongewenste concurrentie. Tian: “In plaats van het verdelen van de bronnen kan elke cel 100% van de bronnen gebruiken. De gastheercellen fungeren in gezamenlijkheid waardoor er niks verspild wordt en elk circuit een winnaar is.”
Uitzaaiing
Deze aanpak zou iets kunnen betekenen in bestrijding van allerlei ziektes. Dan wordt uiteraard altijd kanker genoemd. 90% van de sterfte als gevolg van kanker zou worden veroorzaakt door uitzaaiing. Zoals hier regelmatig betoogd is, worden er veel ideeën ontwikkeld om kanker definitief de kop in te drukken, maar dat lukt uiteindelijk toch niet heel erg goed. Tian: “Er zijn veel verschillende cellen binnen een tumor. Sommige cellen reageren wel op chemotherapie, andere niet.”
Er zou, zo is het idee, mogelijk een circuitsysteem gemaakt kunnen worden om die uitzaaiing te voorkomen, dat er bovendien voor zorgt dat de cellen ontvankelijker worden voor de behandeling (dat tweede deel zou ook door een ander circuit kunnen worden aangevat). Tian is ervan overtuigd dat gencircuits daar een mooie rol in kunnen vervullen.
Bron: EurekAlert