Onderzoekers in Schotland hebben een camera ontwikkeld, waarmee ze dwars door het menselijk lichaam kunnen kijken. Opmerkelijk (voor mij, althans) is dat de camera vooral bedoeld is om endoscopen of andere medische apparatuur in het lichaam te volgen.
De camera is in staat in het lichaam lichtbronnen waar te nemen zoals het verlichte puntje van een endoscoop. De nieuwe camera zou gebruik maken van een (nieuwe) techniek, waarmee afzonderlijke lichtdeeltjes (fotonen) zijn waar te nemen. Door duizenden van die fotondetectoren te combineren en te monteren op een chip krijg je een ‘lichtgevoelige’ camera ‘die door je lichaam kan kijken’.
De technologie zou zo gevoelig zijn dat die zelfs spoortjes licht kan waarnemen die van het minieme endoscooplampje afkomstig zijn. De camera is te gebruiken naast het bed van de patiënt. Bewezen is dat, onder normale omstandigheden, de camera 20 cm diep in het lichaam kan ‘kijken’.
Proteus
De camera is ontwikkeld binnen het Proteus-project, onder leiding van de universiteit van Edinburgh en de Heriot-Watt-universiteit, dat gericht is op de ontwikkeling van diagnose- en behandelapparatuur voor longziektes. “Deze technologie kan veel betekenen in diverse toepassingen”, stelt hoogleraar Kev Dhaliwal van de universiteit van Edinburgh.
Bron: EurekAlert