Er zijn iets te veel doorbraken in de wetenschap. Onderzoekers of, waarschijnlijker, wetenschapsvoorlichters van de instituten zouden hun superlatieven wat moeten matigen, anders gelooft direct niemand ze meer. Ik had me voorgenomen geen ‘doorbraken’ meer te signaleren maar ben toch weer gezwicht voor een persbericht van de universiteit van Californië in Riverside die een ‘doorbraak’ aankondigt bij het aanmaken van embryonale cellen, de zogeheten neurale-lijstcellen. Daar had ik ook nog nooit van gehoord, maar die cellen spelen een wezenlijke rol in de vroege ontwikkeling van een vrucht. Die onderzoekers zijn er in geslaagd die lijstcellen aan te maken.
Neurale-lijstcellen ontstaan in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een vrucht uit embryonale stamcellen. Ze helpen bij de vorming van het zenuwstelsel maar zwerven ook door het hele embryo heen en differentiëren op allerlei plaatsen tot een veelheid aan cellen: van pigmentcellen tot bot- en spiercellen. Het op de juiste manier functioneren van die cellen is wezenlijk voor de ontwikkeling van het embryo en diens/dier gezondheid en daarom is het van belang aan de weet te komen hoe die cellen opereren. Het is alleen een beetje lastig om aan dat type cellen te komen. Die proberen onderzoekers te maken uitgaande van embryonale stamcellen. Dat blijkt nog niet eens zo eenvoudig te zijn.
Nu heeft een groep onderzoekers rond Martín García-Castro kennelijk een oplossing gevonden, die ook nog eens stevig, snel, eenvoudig en reproduceerbaar neurale-lijstcellen oplevert. Garcia-Castro: “We kunnen, uitgaande van embryonale of pluripotente stamcellen, in vijf dagen neurale-lijstcellen Het blijkt dat tijdens de vorming van die cellen een Wnt-eiwit een essentiële rol speelt in combinatie met twee andere eiwitgroepen: FGF en BMP. Wnt is een signaaleiwit (of eigen een groep signaaleiwitten) dat de omvorming tot neurale-lijstcellen in gang zet. Later in het verhaal komen dan FGF en BMP in beeld. García-Castro: “De bestudering van die cellen is belangrijk om ziektes die daarmee samenhangen te bestrijden of misschien wel te voorkomen. Ons lab is al bezig met pogingen in die richting bij het ontstaan van, bijvoorbeeld, een hazenlip en van huidkanker. We hopen daarbij vorderingen te maken dankzij ons nieuwe methode.”
Bron: EurekAlert