Gevaarlijk geschutter met stamcelbehandeling in VS

Stamcellen

Stamcellen

Het schijnt dat in Amerika ten minste 350 bedrijven een stamcelbehandeling aanprijzen, voor schoonheidsbehandelingen en tot therapieën tegen Parkinson of Alzheimer aan toe. Onbewezen behandelingen. Dat valt te lezen in een rapport dat is gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Call/Stem Cell. “Die stamcelslangenolie brengt de patiënt in gevaar, aldus het rapport.
Veel van die behandelingen zouden helpen tegen een breed scala aan ongemakken, ziektes en aandoeningen tot aan sportblessures aan toe. Cosmetische klinieken praten over facelifts, borstvergroting en kontwerkverbetering met behulp van stamcellen. Een paar aanbieders heeft ook embryonale of zelfs koeienstamcellen in de aanbieding. “Een term als stamcelslangenolie tekent de sfeer”, zegt  Leigh Turner, bioethicus van de universiteit van Minnesota, die het rapport schreef samen met Paul Knoepfler van de universiteit van Californië in Davis. “Je hebt bedrijven die zich richten op anti-veroudering, levensverlenging, herstel van jeugd. Er wordt gesproken over verbetering seksuele prestatie.”
Turner zegt eerder al talrijke keren gedetailleerde brieven naar de Amerikaanse autoriteiten (FDA) te hebben gestuurd waarin hij waarschuwt voor deze gevaarlijke praktijken. “Het zijn nogal grote uitspraken over het behandelen van ziektes als ALS, Parkinson en als je daar dan een ervaren stamcelonderzoeker zoekt dan vind je die niet. Is er een dossier van wetenschappelijk onderzoek? Nee. Fase-een klinische proeven, fase-twee? Nee. Ze werken in feite buiten de wereld van belangwekkend onderzoek.”
In een verklaring stelt de FDA dat het bezorgd is over de situatie over de wilde markt van de stamcelbehandeling. De beide rapportschrijvers hopen dat de organisatie ten minste de ergste uitwassen zal aanpakken.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.