Proef met hartstamcellen in VS gestaakt na ontdekking fraude

HartprikkelsHet Amerikaanse Hart-, Long- en Bloedinstituut (NHLBI) heeft een onderzoek gestaakt naar de mogelijkheden om hartschade te repareren met behulp van stamcellen. De wetenschappelijke onderbouwing van de klinische proeven was grotendeels afkomstig van een onderzoeker die zijn onderzoeksresultaten lijkt te hebben gemanipuleerd of zelfs regelrecht verzonnen. De artikelen die de frauderende wetenschapper daarover schreef staan op de nominatie te worden teruggetrokken.
De klinisch proef leunde wetenschappelijk vooral op het werk van de cardioloog Piero Anversa, die onder meer verbonden is geweest aan de Harvarduniversiteit. In 2002 schreef hij met medeonderzoekers een artikel over de ontdekking van een tot dan toe onbekend type stamcellen, die ze aanduidden met c-kitcellen. In het NHLBI-onderzoek kregen patiënten infusies met c-kitcellen, al of niet in combinatie met beenmergstamcellen. De klinische proef werd gestart in 2015. Er zouden 144 patiënten aan meedoen. De teller stond op 125.
Al vrij snel ontstonden er twijfels over de resultaten van Anverso’s speurwerk. Collega’s bleken niet in staat het onderzoek te reproduceren en vroegen zich af of die hartstamcellen werkelijk bestonden.2,3,4.
Anverso verkaste in 2007 naar Harvard, waar hij tot 2015 werkte. In 2017 moest het bedrijf dat het ziekenhuis exploiteerde waaraan Anverso verbonden was geweest 10 miljoen dollar aan de staat terugbetalen. De cardioloog zou op basis van verzonnen en gemanipuleerde gegevens ten onrechte subsidie hebben verkregen.

Terugtrekking

Eerder deze maand vroegen de universiteit en het ziekenhuis aan diverse bladen 31 artikelen van Anverso terug te trekken, nadat uit onderzoek was gebleken dat die gegevens bevatten waarmee was gesjoemeld of die rechtstreeks waren verzonnen. Volgens het NHLBI is het onderzoek gestaakt vanwege twijfels over de resultaten van dierproeven van de cardioloog en niet vanwege de resultaten van de klinische proef zelf. Volgens het instituut zou de gezondheid van de deelnemers geen gevaar hebben gelopen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.