Stamceltherapie voor het hart lijkt werkzaam

Hartaanval

Bij een hartaanval worden bloedvaten door een bloedprop geblokkeerd waardoor miljoenen hartcellen afsterven. De stamceltherapie moet aanzetten tot nieuwe weefselgroei.

Het lijkt er op dat stamceltherapie bij hartpatiënten de schade aan hun hart enigszins repareert. Vooralsnog gaat het om een fase 1-onderzoek, waarbij vooral de veiligheid van de gebruikte methode voor toepassing bij mensen moet worden bewezen. Een vervolgonderzoek zou duidelijk moeten maken hoe effectief de methode is.

De onderzoekers voorzagen de aangedane plekken in het hart chirurgisch met spierstamcellen uit de dijen van de patiënten. De 27 proefpersonen konden lichamelijk niet veel meer vanwege hun hartconditie en reageerden niet meer op behandelingen. Ze kregen er door de behandeling geen (grote) problemen bij en een jaar na de stamcelbehandeling leek het er op dat hun hartfunctie en lichamelijke conditie er op vooruit waren gegaan.
Er bestaan behandelingen voor hartaandoeningen, zoals medicijnen, hartgangmakers of zelfs transplantaties, maar die zouden niet voor de lange termijn zijn. Volgens de Japanse onderzoekers is zo’n stamceltherapie dan een veelbelovend alternatief. Voorlopig zal dat nog eerst bewezen moeten worden. Er zullen grotere klinische proeven moeten worden uitgevoerd om te bepalen hoe effectief de methode is.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.