Ooit was de Italiaanse stamcel-onderzoeker en chirurg Paolo Macchiarini een gevierd man. Inmiddels is hij bij het Karolinska-instituut in Zweden ontslagen en wordt hij beschuldigd van doodslag. In zijn val neemt hij ook anderen mee. Zo zijn twee leden van de commissie die de winnaar(s) van de Nobelprijs voor de geneeskunde kiezen afgetreden vanwege het schandaal dat de Italiaan heeft veroorzaakt en waaraan zij medeverantwoordelijk worden gehouden.
De winnaars voor de Nobelprijs voor geneeskunde worden jaarlijks gekozen door vijftig artsen van het Zweedse Karolinska-instituut, een bekende medische hogeschool. Voormalig decaan Harriet Wallberg en haar opvolger Anders Hamsten maakten deel uit van de commissie, maar zijn nu gevraagd af te treden vanwege hun rol in het schandaal rond de Italiaanse chirurg. Die werd in maart ontslagen.
Harriet Wallberg was decaan van het Karolinska-Instituut toen Macchiarini aangetrokken werd, hetgeen nu als een ernstige inschattingsfout wordt gezien. Anders Hamsten zou de Italiaan te lang de hand boven het hoofd hebben gehouden en veel te laat gereageerd hebben toen duidelijk werd dat dat de Italiaan ernstig in de fout was gegaan.
Hij wordt er door de Zweedse justitie van beschuldigd dat door zijn toedoen twee patiënten zijn overleden en een derde ernstig verzwakt uit de operatie was gekomen. Dit drietal werd in Zweden geopereerd.
Macchiarini zou de uitvinder zijn van een revolutionaire luchtpijpchirurgie, waarbij dat orgaan, dat deels was opgebouwd uit stamcellen van de patiënt zelf, werd getransplanteerd ter vervanging van de beschadigde slokdarm, maar zes van de acht patiënten die hij met die methode behandelde overleden. Overigens waren er ook bij andere onderzoekers destijds twijfels of het wel om transplantaties ging.
Hij voerde in het Karolinksa-instituut drie transplantaties uit: twee patiënten overleden, één ligt al sinds 2012 op de intensieve zorg. Een klein meisje dat elders werd geopereerd overleed. Nog eens drie mensen overleden in een Russisch centrum waar hij ook werkte.
Bron: de Volkskrant