Planten resistent te maken met bacterieel afweersysteem

Appelmozaïekziekte

De appelmozaïekziekte wordt door virussen veroorzaakt

Er wordt heel wat genetisch sleutelwerk verricht om planten resistent te maken tegen allerlei dreigingen. Nu lijken onderzoekers van de Koning Abdoela-universiteit in Saoedi-Arabië. Ze leenden daartoe een bacterieel afweersysteem, het inmiddels befaamde Cas9-enzym, en plantten het bijbehorende gen over in het genoom van een tabaksplant (zou niet mijn eerste zorg zijn). Daarmee zouden de planten ongevoelig worden voor virusaanvallen.
Virussen vormen een grote bedreiging voor een goede oogst. Bacteriën hebben een fraai systeem om zich virussen van het lijf te houden, het CRISPR/Cas9-systeem dat het genetisch materiaal van de virus aan gort knipt (stel ik me zo voor). Inmiddels wordt dat systeem op grote schaal ook gebruikt om genetisch materiaal in het lab te veranderen, ook in planten.
Onderzoekers rond Magdy Mahfouz voegden het knipenzym Cas9 toe aan het genetisch materiaal van de tabaksplant. Ook zorgden ze er voor dat de planten een klein molecuul kregen toegediend sgRNA (zo begrijp ik het, tenminste) dat specifiek gericht is op een tomatenbladkrulvirus. SgRNA is een gidsmolecuul voor de actie van het knipenzym Cas9. Als de aldus toegeruste planten werden ‘aangedaan’ door dat virus dan zette het, specifieke, sgRNA Cas9 aan het werk om het virus-DNA te vernielen. Vervolgens voorzagen de onderzoekers planten van verschillende identieke sgRNA’s. Daardoor werd de resistentie groter. Ook een sgRNA dat zich keert tegen gemini-virussen bleek werkzaam. Die virusfamilie veroorzaakt onder (veel) meer de mozaïekziekte bij planten.
Het onderzoek zou hebben aangetoond dat de bacteriële afweer planten kan helpen zich tegen een heel scala aan virale aandoeningen te weer te stellen. Het systeem kan ook tegen de nieuwste virussen worden ingezet door het sgRNA aan te passen dat gebruikt wordt.

Je moet het voorgaande met enig voorbehoud lezen, omdat ik er van uitga dat Cas9 en in het genetisch materiaal van de plant worden gefrommeld, maar Mahfouz beweert dat zijn methode planten resistent maakt terwijl ze vrij blijven van vreemd DNA. “Zulke planten zouden zo de horde van de aversie tegen genetische manipulatie kunnen nemen.” Huh?
Deze experimenten gingen om DNA-virussen. Er zijn ook RNA-virussen. Die schijnen problematischer te zijn, maar de Saoedische onderzoeker heeft er alle vertrouwen in ook die klus te klaren. “Het is een kwestie van tijd.” Volgende vraag: hoe praktisch is Mahfouz’ methode?

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.