Geïmplanteerde interleukine’fabriek’ elimineert kanker in muisjes

Nash en Veiseh met 'medijnfabriekjes'

Nash (l) en Veiseh tonen de ‘medicijnfabriekjes’ (afb: Rice)

Verreweg de meeste muisjes met vergevorderde eierstok- en darmkanker zouden na implantatie van een, speldenknop-grote, interleukine’-fabriek’ in zes dagen van de kanker zijn bevrijd. De onderzoekers van, onder meer, de Amerikaanse Rice-universiteit denken dat de aanpak rijp is om beproefd te worden op menselijke patiënten.
De minifabriekjes produceren voortdurend interleukine-2, een natuurlijk eiwit dat witte bloedlichaampjes aanzet tot activiteit tegen kankercellen. De ‘speldenknoppen’ bevatten genetisch aangepaste cellen die dat eiwit produceren en in de omgeving verspreiden. Lableider Omid Veiseh denkt dat er dit voorjaar al met klinische proeven bij mensen met deze aanpak kan worden begonnen. De veiligheid van die aanpak zou al zijn bewezen.
Veiseh:”De medicijnfabriekjes produceren voortdurend terwijl de (relatief simpele; as) implantatie maar een keer nodig is en op de plaats waar dat nodig is. Als we eenmaal de goede dosis hadden, dat wil zeggen hoeveel fabrieken nodig waren, waren we in staat de tumoren bij alle dieren met eierstokkanker en bij zeven van de acht proefdieren met darmkanker te elimineren.”

De ‘fabriekjes’ werden in de tumoren geplaatst en in het buikvlies. Daardoor werd de verspreiding van het interleukine-2 buiten de kankerlocaties zo veel mogelijk beperkt. “Een belangrijk punt in immuuntherapie is de tumorontsteking en de afweerreactie te verhogen, terwijl de bijwerking van cytokines en andere ontstekingsbevorderende stoffen zo veel mogelijk wordt vermeden”, zegt medeonderzoeker Amir Jazaeri. “In dit onderzoek hebben we aangetoond dat de ‘medicijnfabriekjes’ het mogelijk maken de toediening te regelen. Dat is een sterk argument voor klinische proeven.”

Cytokine

Interleukine-2 is (ook) een cytokine. In feite vormt dat eiwit een signaal aan het afweersysteem om in actie te komen. Er worden al proeven gedaan met dat eiwit, maar volgens onderzoeksleidster Amanda Nash werken de ‘medicijnfabriekjes’ beter omdat je daarmee de benodigde dosis ter plaatse van de tumoren toedient. Die kunnen daardoor plaatselijk hoog zijn, maar de interleukine-2-spiegel elders in het lichaam ligt ver beneden het niveau dat patiënten met een, ingespoten, dosis IL-2 kunnen krijgen.

Nash is ervan overtuigd dat de aanpak ook werkt bij andere kankersoorten zoals alvleesklier-, lever- en longkanker. De ‘medicijnfabriekjes’ kunnen naast de tumoren worden geïmplanteerd en binnen de vliezen die de meeste organen omhullen. Als er een andere cytokine nodig is voor een bepaalde kankervorm dan is dat ook te doen, stelt ze.
De omhulling van de ‘fabriekjes’ zorgt niet voor een afweerreactie. Veiseh: “Dat was veilig en de aanmaak van de cytokine stopte na dertig dagen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.